Több mint kétszáz halott egy éjszaka alatt Szíriában

Vágólapra másolva!
Egy nappal az előtt, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatot próbál elfogadni a szíriai megtorlások ügyében, több mint kétszáz embert ölt meg a szíriai hadsereg Homsz városában.
Vágólapra másolva!

Az ellenzéki mozgalmakat tömörítő Szíriai Nemzeti Tanács (CNS) szerint mintegy 260 polgári személyt öltek meg a szíriai Homszban szombatra virradóra. A damaszkuszi rezsim tagadta, hogy a hadsereg könnyűtüzérséggel lőtte volna a város több negyedét, szerinte a gyilkosságokat fegyveresek követték el, hogy nyomást gyakoroljanak az ENSZ Biztonsági Tanácsára.

A CNS szombatra virradóra kiadott közleményében felszólította Oroszországot, hogy "világosan ítélje el a szíriai rezsimet, és állapítsa meg felelősségét" a Bassár el-Aszad elnök rendszere elleni felkelés kezdete, 2011 márciusa óta "legrémisztőbb tömeggyilkosságért" - jelentette a Sana hivatalos szíriai hírügynökség.

"Egy sajtóforrás cáfolja, hogy a hadsereg tüzérséggel lőtte volna Homsz egyes negyedeit, amit az erőszakra felbujtó műholdas televíziós csatornák terjesztenek" - írta a hivatalos szíriai hírügynökség. A Sana szerint az erőszakért fegyveres személyek a felelősek, akik civileket raboltak el és öltek meg, hogy ily módon gyakoroljanak nyomást az ENSZ Biztonsági Tanácsára, amely határozatot próbál elfogadni a szíriai megtorlások ügyében. Az ENSZ BT szombaton dönt a Szíriával kapcsolatos határozatról, amelynek a szövegéből orosz nyomásra több fontos rész is kimaradt.

Szemtanúk közlése szerint tüntetők szombaton megostromolták Szíria kuvaiti nagykövetségét, betörték az épület ablakait, lerángatták a szíriai nemzeti lobogót, és helyébe kitűzték a szíriai ellenzék zászlaját. A rendőrség később megtisztította a területet, és lezárta az oda vezető utakat, súlyosabb sérülések nem történtek. Több kuvaiti politikai csoport a szíriai diplomaták kiutasítására szólította fel a helyi hatóságokat. Az Arab-öböl menti ország központi szerepet játszott a szíriai vérontás leállítását célzó arab erőfeszítésekben.

Szíriaiak egy csoportja megostromolta, feldúlta és részben felgyújtotta Szíria kairói nagykövetségét is szombatra virradóra, tiltakozásul a legújabb vérontás miatt - közölte a külképviselet egyik tisztségviselője és egy szemtanú. Tüntetések voltak Szíria londoni, berlini és washingtoni nagykövetségénél is, miután jogvédő csoportok közölték, hogy több mint kétszáz ember halt meg a szíriai hadsereg által gránátokkal lőtt Homsz városában. Londonban öt tüntetőt őrizetbe vettek, mert egy időre behatoltak a szíriai nagykövetségre - közölte a brit rendőrség. Berlinben tüntetők szintén behatoltak a szíriai nagykövetségre, és némi anyagi kárt okoztak.

Szíria kairói nagykövetsége ellen ez már a második ilyen támadás: a múlt héten szintén tüntetők hatoltak be az épületbe, tiltakozásul az ellen, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya erőszakkal próbálja felszámolni a rendszerellenes megmozdulásokat.