A szíriai ellenzéket méltatja az al-Kaida vezetője

Vágólapra másolva!
Nyolcperces videoüzenetben biztosította támogatásáról a szíriai ellenzéket az al-Kaida vezére. Ajman az-Zavahri üzenetében azt javasolja: a felkelők ne várjanak a nyugati vagy arab országok segítségére, ő viszont pénzével, tanácsaival és akár életével is támogatja őket.
Vágólapra másolva!

Ajman az-Zavahri, az al-Kaida terrorhálózat vezetője videoüzenetben biztosította támogatásáról a szíriai ellenzéket - írja a Reuters hírügynökség online oldala. Az internetre vasárnap felkerült videóban arra sürgeti a szíriai ellenzéket, hogy ne várjanak a Nyugat vagy az arab kormányok segítségére Bassár el-Aszad elnök megbuktatásában. Az "Előre, Szíriai oroszlánjai" című nyolcperces üzenetben - amelyet egy iszlamista honlapra tettek ki - az egyiptomi születésű Zavahri a török, az iraki, a libanoni és a jordániai muszlimokat is sürgeti, hogy siessenek a szíriaiak segítségére.

"Népünk ellenállását Szíriában a fájdalom, áldozat és vérontás egyre csak fokozza és növeli" - fogalmaz Zavahri a videóban. A terrorszervezet vezetője azt is nyilvánvalóvá tette, hogy segíteni fog szíriai testvéreinek mindennel, amivel csak tud: életével, pénzével, tanácsaival és információival.

"Ne függjetek a Nyugattól vagy Törökországtól, amely szerződésekkel és megállapodásokkal évtizedeken át kapcsolatban állt ezzel a hatalommal, és már csak akkor szakította meg vele a kapcsolatot, amikor látta (a rezsimet) megrendülni. Csak Allahban bízzatok, és csak áldozatvállalásotokra, ellenállásotokra, szilárdságotokra számítsatok!" - mondta Zavahri.

Szíria tizenegy hónapja kezdett forrongani, a lázongások a brutális megtorlások miatt fokozatosan fegyveres ellenállássá alakultak, és immár két rivális hadsereg küzd egymással. A tüntetésekről szóló összes [origo]-s cikket itt olvashatja.