Gyászolókra lőttek a szíriai katonák, egy embert meghalt

Vágólapra másolva!
A szíriai hadsereg katonái szombaton Damaszkuszban tüzet nyitottak egy temetésre összegyűlt tömegre. A támadásban legalább egy ember meghalt, és több megsérült - írta a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala helyi aktivistákra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Három, a pénteki tüntetések során lelőtt fiatalembert temettek szombaton a szíriai fővárosban. A szertartásra többezres tömeg gyűlt össze, tagjai a Bassár el-Aszad szíriai vezető rezsimje elleni jelszavakat skandáltak, az utóbbi idők egyik legnagyobb tiltakozó megmozdulása volt kibontakozóban. A szíriai hadsereg katonái lőni kezdtek, egy gyászolót megöltek.

Az ellenzékiek szerint a biztonsági erők szombaton az Aszad-ellenes erők fellegvárának számító Homsz városának bombázását is újrakezdték.

Az újabb erőszakos cselekmények előtt nem sokkal egy időben Szíriába érkezett a kínai kormány megbízottja. A közvetítéssel megbízott Csai Dzsun már tárgyalt Aszad elnökkel, és azt mondta, támogatja a kormány azon tervét, hogy népszavazást tartsanak egy új alkotmányról, majd választásokat írjanak ki.

Az ellenzékiek ugyanakkor elutasítják ezt az elképzelést, és a február 26-ára kitűzött népszavazás bojkottjára szólítottak föl, mondván, a folytatódó erőszak közepette azt nem szabadna megtartani.