Száműzetés és a katonai beavatkozás közt hezitálnak Szíria barátai

Tunézia, külügyminiszterek találkozója, Tunisz, hillary Clinton amerikai külügyminiszter és Saud bin Faisal bin Abdul-Aziz Al Saud szaudi külügyminiszter
Vágólapra másolva!
A szíriai elnök száműzetése, európai uniós embargó és a szíriai lázadók felfegyverzése is felmerült azon a pénteki nemzetközi csúcstalálkozón, ahol mintegy 70 ország külügyminisztere ült össze, hogy kitalálja, hogyan gyakoroljon nyomást a szíriai rezsimre. A "Szíria barátai" néven futó konferencia fő célja az azonnali tűzszünet elérése és a nemzetközi segélyszervezetek bejuttatása a polgárháborúval sújtott arab országba, de ennél merészebb terveket is letettek az asztalra.
Vágólapra másolva!

Az erőszak azonnali beszüntetésére szólította fel a szíriai kormányt péntek esti zárónyilatkozatában a világ mintegy 70 országa, akik a magát "Szíria barátainak" nevező konferencián az arab ország konfliktusára kerestek megoldást. A Tunéziában tartott konferencia neve egyértelműen a szíriai felkelők barátaira utalt, nem pedig a rezsim pártfogóira: zárónyilatkozata azt követelte Damaszkusztól, hogy hagyjon fel "az erőszak minden formájával", és tegye lehetővé, hogy a nemzetközi szervezetek humanitárius segélyei eljuthassanak a rendeltetési helyükre.

A konferencia apropója az volt, hogy a szíriai hadsereg már hetek óta lövi aknavetőkkel és rakétákkal a felkelők fellegvárának számító Homsz városát, ahol napról napra rengetegen halnak meg és sérülnek meg. Nemrég két külföldi újságíró is életét vesztette, kettő másik pedig megsérült, és videóüzenetben kért segítséget, orvosi ellátást, valamint azt, hogy menekítsék ki őket a városból.

A BBC szerint a Nemzetközi Vöröskereszt képviselői pénteken el is jutottak az ostromlott szíriai városba, ahol tárgyalást kezdtek a szíriai hatóságokkal és a felkelőkkel. A szervezet azt akarja elérni, hogy a sérülteket biztonságba helyezhessék, és elláthassák. A France24 francia hírtelevízió szerint pénteken el is kezdték a sérültek evakuálását, és hét sérült szíriait kimenekítettek a városból.

Humanitárius segélyeket sürgetnek

Az esetet felkarolva a tuniszi konferencián Hillary Clinton amerikai külügyminiszter azt követelve, hogy a szíriai kormány fogadja el a tűzszünetet, és tegye lehetővé humanitárius segély bejuttatását a rászorulóknak. "Ha az Aszad-rendszer elutasítja ezt az életmentő segítséget a civileknek, még több vér fog tapadni a kezéhez" - mondta Clinton.

Clinton hozzátette, hogy "ugyanez a helyzet azokkal az országokkal is, amelyek védik és felfegyverzik a rendszert". A külügyminiszter ezzel egyértelműen Oroszországra utalt, amely Szíria egyik legnagyobb fegyverszállítója, és még az elmúlt hónapokban is komoly szállítmányokat juttatott el a rezsimnek. (Az USA és Oroszország szembenállásáról a szíriai konfliktusban itt olvashat).

Szankciók és száműzetés

Clinton a Szíriát sújtó szankciók szigorítását is javasolta, beleértve a rendszer vezetőinek utazási tilalmát, a bankbetéteik zárolását, a szíriai kőolaj bojkottálását, az új befektetések felfüggesztését és a követségek, konzulátusok bezárását. A France 24 szerint hasonló lépést fontolgat az EU is: Alain Juppe francia külügyminiszter a konferencián közölte, hogy az EU kemény lépéseket vezethet be hétfői csúcstalálkozóján, amelyek között a Szíriai Nemzeti Bank betéteinek befagyasztása is szerepelhet.

Forrás: AFP/Fethi Belaid
Szíria "barátai" tanácskoznak

A helyzet megoldására egész más javaslatot tett Tunézia elnöke, aki a konferencia nyitóbeszédében azt javasolta, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök vonuljon Oroszországi száműzetésbe. Monszef Marzúki tunéziai elnök szerint a szíriai vezető példát vehetne Jemenről, ahol a diktátor szintén sértetlenül elhagyhatta országát a hatalom átadásáért cserében.

A tunéziai államfő szerint ez a megoldás mindenképpen jobb, mint a katonai beavatkozás vagy a lázadók felfegyverzése, ehhez azonban mentességet kell biztosítani az elnöki családnak a felelősségre vonás alól. Az ötlet nem nyerte el a szíriai lázadók jelen lévő képviselőinek tetszését, mert ők háborús bűnösként tekintenek Aszadra, akit nem szabad kiengedni az országból bírói ítélet nélkül.

Fegyverkezés vagy beavatkozás

A konferencián felmerültek jóval határozottabb forgatókönyvek is. A tunéziai elnök is felvetette, hogy arab békefenntartó erőt kellene küldeni Szíriába. Az ötletet többen támogatták, de a francia külügyminiszter jelezte, hogy egy ilyen fegyveres erő csak az ENSZ Biztonsági Tanácsának hozzájárulásával állhatna fel. Ott viszont fenn áll az esélye, hogy Kína és Oroszország megvétózza a beavatkozást, ahogy több korábbi, Szíriára vonatkozó határozat esetében is tették.

A francia politikus is kijelentette ugyanakkor, hogy szükség lehet keményebb eszközökre. "Ha a szíriai rendszer teljesen elzárkózik az elől, hogy megengedje a humanitárius segély bejutását és a sebesültek evakuálását, akkor kétség kívül új szakaszba kellene lépni" - jelentette ki Juppé.

Ez sem volt elég Szaúd-Arábia külügyminiszterének, aki megelégelte e "tehetetlenkedést", és még a vége előtt otthagyta a tuniszi értekezletet - jelentette az al-Arabija szaúdi televízió. Szaúd al-Fejszál herceg távozása előtt a felszólalásában arról beszélt, hogy a "nem elég" a humanitárius segélyre összpontosítani, hanem tenni is kell valamit a szíriai nép védelmében.

A külügyminiszter a találkozó alkalmával külön megbeszélést folytatott amerikai kollégájával, és ennek kezdetén egy kérdésre válaszolva "kiváló ötletnek" nevezte a szíriai ellenzék felfegyverzését. A miért kérdésére azt válaszolta, hogy "mert meg kell védeniük magukat".

Szíria nem barátkozik

A damaszkuszi állami televízió pénteken nem barátnak, hanem Szíria ellenségeinek nevezte a Tunéziában rendezett nemzetközi értekezlet résztvevőit. A tévé rövid beszámolója szerint a gyűlés "a szíriai terrorizmus támogatására" szolgált. A konferencián az Arab Liga, az Európai Unió, Törökország és a szíriai ellenzék képviselői voltak jelen, az ENSZ BT-tag Oroszország és Kína azonban nem ment el.