Szabadon engedték Strauss-Kahnt

Vágólapra másolva!
Több mint 24 órás kihallgatás után távozhatott Lille ügyészségéről Dominique Strauss-Kahn, akit kedden vettek őrizetbe egy prostitúciós hálózat ügyében indított nyomozás miatt - jelentette az AFP hírügynökség tuósítója. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgatóját azzal gyanúsítják, hogy tudott arról, hogy az általa látogatott szexpartikat nagyvállalatok finanszírozták.
Vágólapra másolva!

Elhagyta az észak-franciaországi Lille ügyészségét Dominique Strauss-Kahn - közölte az AFP hírügynökség. A 62 éves politikus, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgatója kedd reggel tanúként érkezett a rendőrségre, de rögtön őrizetbe vették. A vizsgálóbírók várhatóan majd egy későbbi időpontban ismét berendelik a volt politikus-közgazdászt az esetleges vádemelés ügyében.

Strauss-Kahnt saját kérésére hallgatták ki azokról a párizsi és washingtoni szexpartikról, amelyeken a részvételét már korábban nyilvánosan elismerte. Prostituáltak szolgáltatásainak igénybevételét nem tiltják a francia törvények, az ügyészség a volt IMF-vezért azonban üzletszerű kéjelgés elősegítésében való bűnrészességgel és hűtlen kezelés bűntettével gyanúsította meg. Azt feltételezi:k: tudott arról, hogy a szexpartikat és a prostituáltak utazásait nagyvállalatok, az Eiffage és a BTP számláiról finanszírozták.

Az úgynevezett Carlton-ügyben eddig nyolc személy ellen emeltek vádat, köztük Jean-Christophe Lagarde, Lille rendőrfőkapitánya ellen. A nyomozás során kiderült, hogy az ügy fő gyanúsítottjai - Fabrice Paszkowski, egy orvosi műszerekkel foglalkozó cég tulajdonosa és David Roquet, a BTP Eiffage csoport egyik leányvállalatának volt igazgatója - többször is jártak Strauss-Kahnnál Washingtonban. Utoljára tavaly május 11. és 13. között, egy nappal az előtt, hogy nemi erőszak kísérletének gyanúja miatt New Yorkban őrizetbe vették.

Az IMF-vezér ellen jelenleg nem folyik bűnügyi eljárás sem Párizsban, sem az Egyesült Államokban. Franciaországban elévülés miatt nem történt vádemelés egy 2003-as ügyben, amelyet az ügyészség "szexuális zaklatásnak" minősített. A nemi erőszak kísérlete miatti amerikai büntetőügyet pedig a panaszos szavahihetőségének megkérdőjelezését követően ejtették. Ez utóbbi ügyben azonban polgári bíróság előtt folyik eljárás.