Repedezik Merkel tekintélye a görög mentőcsomag miatt

Vágólapra másolva!
Csak az ellenzék támogatásával szavazta meg a 130 milliárd eurós görög mentőcsomagot a német parlament, amely a német elnök botránya után újabb csapás Angela Merkel kancellárnak. Német képviselők szerint a mentőcsomagról szóló vitában Merkel nem volt meggyőző és szenvedély nélkül, rutinból mondta, hogy ha az euró kudarcot vall, akkor Európa is elbukik.
Vágólapra másolva!

Nem szerezte meg Angela Merkel az úgynevezett kancellári többséget hétfőn a német törvényhozás alsóházában (Bundestag) a második görög mentőcsomagról szóló szavazáson: a kormányfő csak az ellenzék támogatásával tudta érvényesíteni akaratát. A 620 tagú Bundestagban a kormányoldalnak 330 képviselője van, a pénzügyminisztérium előterjesztését azonban csak 304-en szavazták meg a kormánypárti frakciókból.

A Bundestag a görög válság 2010 elején történt elmélyülése óta eddig hatszor szavazott különböző válságkezelési tervekről, és Merkel mindig megkapta a kancellári többséget. A hétfői eredmény mindenképpen csapást jelent Merkel kormányfői tekintélyére, egyúttal újabb repedés a konzervatív-liberális koalíció kohéziós erején, amelyet már február közepén kikezdett a Wulff-utódlásból támadt huzavona.

A koalíciós frakció nem erőlködött

Az ellenzéki szociáldemokrata párt (SPD) és a Zöldek előre jelezték, hogy megszavazzák a kormányzati előterjesztést. A koalíciós frakciók vezetői ezért nem fektettek külön súlyt arra, hogy összetrombitálják valamennyi képviselőt, hiszen biztos volt a javaslat elfogadása - hívják fel a figyelmet a név szerinti szavazás hétfő este közölt részletes eredményét elemző első kommentárok.

A kormány tavaly szeptemberben egységesen állt ki az EFSF mellett, a második görög mentőcsomag támogatása viszont már nem volt egyöntetű. Hans-Peter Friedrich belügyminiszter, a bajor keresztény uniópárt (CSU) politikusa egy vasárnap megjelent interjúban azt mondta, Görögország nagyobb eséllyel javíthatna versenyképességén, ha kilépne az euróövezetből. Ez nyílt szakítást jelent a Merkel-kormány válságkezelő stratégiájával, hiszen a 130 milliárd eurós mentőcsomag legfőbb célja éppen az, hogy az euróövezeten belül stabilizálja Görögországot.

Merkel rutinból beszélt

Mások arra hívják fel a figyelmet, hogy a szavazást megelőző vitában Merkel nem volt meggyőző. Kimondatlanul is Friedrichhel vitatkozott, beszédében hangsúlyozta, hogy az új mentőcsomag a görög gazdaság versenyképességét szolgálja, a kilépés az euróövezetből pedig kalandor vállalkozás lenne, amit tilt a kancellári eskü. Ugyanakkor Merkel lelkesültség, szenvedély, politikusi pátosz nélkül, rutinból adta elő a már szinte elkoptatottnak tűnő fordulatokat, amelyek szerint az euró sorsközösséget jelent, és "ha az euró kudarcot vall, akkor Európa is elbukik".