Rasszista mondatok miatt állt bíróság elé Jean-Paul Guerlain

Vágólapra másolva!
A világhírű parfümkészítő bocsánatot kért, a cég Champs Elysées-n található üzlete előtt azonban sokan tiltakoztak, és a Guerlain-termékek bojkottjára szólítottak fel.
Vágólapra másolva!

Sajnálatát fejezte ki Jean-Paul Guerlain világhírű parfümkészítő csütörtökön a párizsi bíróságon a francia közszolgálati televízióban 16 hónappal ezelőtt elhangzott rasszista kijelentése miatt. A nagy port kavart ügy nyomán több francia jogvédő szervezet a Guerlain-termékek bojkottjára szólított fel.

"Butaságot mondtam" - hangsúlyozta a 75 éves kreátor, akinek a nevéhez több mint negyven parfüm megalkotása fűződik, egyebek mellett a Vétiver, az Habit rouge vagy a Samsara. Guerlain elnézést "kért mindazoktól, akiket megbánthattak a szavai". Elmondta, hogy azok egyáltalán nem a meggyőződését tükrözték, hanem "ok nélküli rossz elszólásnak" kell tekinteni.

A Samsara elnevezésű parfümjének elkészítéséről 2010. október 15-én Guerlain a közszolgálati televízió déli híradó stúdióvendégeként azt mondta: "Na akkor elkezdtem dolgozni, mint egy néger. Nem tudom, hogy a négerek mindig olyan sokat dolgoztak-e, de mindegy." A twitterezők szinte azonnal felháborodottan reagáltak, és a parfümtervező még aznap közleményben kért elnézést "mindazoktól, akiket sérthettek a sokkoló szavak". A híradó műsorvezetője, Élise Lucet pedig a másnapi adásban elnézést kért azért, hogy nem utasította vissza azonnal.

A parfümtervező ellen több jogvédő szervezet közösen tett feljelentést rasszista jellegű elszólása miatt, amely hat hónap elzárással és 22 500 eurós pénzbüntetéssel sújtható. Guerlain a bíróságon elmondta, hogy az első mondatot még akkor hallotta fiatalkorában, amikor nagyapja kertjében dolgozott. "Egy másik generációból vagyok. Akkoriban ez megszokott kifejezés volt" - indokolta a parfümkészítő.

"Ami a másik mondatot illeti, az butaság volt. Meg akartam nevettetni a riportert, és ezt nagyon sajnálom" - folytatta Guerlain. Hozzátette: "Nagyon mélyen sajnálom és elnézést kérek a fekete közösségtől ezért a butaságért". Elmondta, hogy ugyanakkor nem érzi magát bűnösnek, mert soha nem volt rasszista. Élete egy jelentős részét afrikai országokban töltötte, ahol parfümjeinek alapanyagait kereste.

Guerlain bocsánatkérése ellenére többen a cég Champs Elysées-n található üzlete előtt tiltakoztak, és a Guerlain-termékek bojkottjára szólítottak fel. Egyébként a Guerlain-cég elhatárolódott tőle, és elfogadhatatlannak nevezte a szavait. Hangsúlyozták azt is, hogy Jean-Paul Guerlain 1996 óta nem részvényese a cégnek.