Putyin ellen és mellett is tüntettek a moszkvai fagyban

Vágólapra másolva!
Tüntetők ezrei dacoltak a mínusz 19 fokos hideggel és követeltetek tisztességes választásokat Moszkvában. Egy másik fővárosi helyszínen viszont Vlagyimir Putyin mellett vonultak az utcára az emberek.
Vágólapra másolva!

Legkevesebb 120 ezren tüntettek szombaton a moszkvai Bolotnaja téren a szervezők adatai szerint. Rendőrségi adatok szerint azonban alig 40 ezren voltak a Kreml közeli téren tartott ellenzéki demonstráción. A kormánypárti ellentüntetés résztvevőinek számát viszont - akik a honvédő háborús emlékparkban gyűltek össze - a hatóságok 138 ezerre becsülték. Vlagyimir Putyin egyébként még pénteken megköszönte a híveinek, hogy az utcára vonulnak érte, és arra kérte őket, hogy öltözzenek melegen.

A moszkvai akciók közül a legkevesebb ember a Szaharov téren jelent meg: az előre jelzett 30 ezer helyett mindössze 150-en voltak a Konsztantyin Borovoj vállalkozó által támogatott rendezvényen. A Zsirinovszkij-féle liberális demokraták Puskin téri akcióján ezren lehettek - közölte a rendőrség.

Forrás: AFP

Valamennyi megmozdulás békésen, rendbontás nélkül ért véget. A Bolotnaja téri demonstráció egyfajta karneváli hangulatban zajlott. A nagy hideg ellenére Oroszország több nagyvárosában megtartották szombaton a tiltakozó megmozdulásokat. Vlagyivosztokról Szentpétervárig változó, több száztól néhány ezerig terjedő létszámban vettek részt az emberek a tisztességes választásokért rendezett, az orosz vezetést bíráló tüntetéseken.

A BBC moszkvai tudósítója szerint a tüntetés szervezői tisztában vannak azzal, hogy nem tudják megakadályozni Putyin győzelmét a márciusi választásokon, de azt remélik, hogy elegendő nyomást tudnak gyakorolni rá a politikai reformok érdekében.