Pénzt kapnak a líbiaiak a forradalom évfordulóján

Vágólapra másolva!
Fejenként 160, családonként pedig 1600 dollárt (mintegy kétezer líbiai dinárt) oszt ki az Átmeneti Nemzeti Tanács a líbiaiaknak a forradalom évfordulóján.
Vágólapra másolva!

A líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács (NTC) készpénzt ad minden líbiai családnak a forradalom egyéves évfordulója alkalmából. Fejenként 160, családonként pedig 1600 dollárt (mintegy kétezer líbiai dinárt) osztanak ki.

Bár a családoknak biztosan jól jön a pénz, az ország helyzete miatt már kevésbé lehetnek elégedettek. A Kadhafi-rezsim bukása után még nem sikerült újjáépíteni az állami intézményeket. Az új hatóságok csak a fővárosban, Tripoliban tudnak gondoskodni a biztonságról, miközben az NTC nem képes ellenőrizni a háborúban harcoló több száz milíciát. Fegyveres bandák kezén van több börtön, ahol olyan embereket tartanak fogva és kínoznak rendszeresen, akik a gyanú szerint a Kadhafi-rezsim támogatói voltak. Az Amnesty International jogvédő szervezet szerint a milíciák már Líbia stabilitását is veszélyeztetik.

A polgárháború több mint negyvenmilliárd dolláros kárt okozott a líbiai gazdaságnak, amely mintegy hatvan százalékkal zsugorodott a Nemzetközi Valutaalap szerint. A kőolajtermelés, amely az ország GDP-jének csaknem a felét tette ki, szinte eltűnt.

Ebben a helyzetben sok család kisebb vagyonként fogja értékelni az Átmeneti Nemzeti Tanácstól kapott összeget. Ennyi pénzből 1300 kg rizst vagy 500 kg csirkét vagy 800 kg almát vehetnek.

A líbiai vezérkari főnök korábban arra figyelmeztetett, hogy a Moammer Kadhafi uralmát megdöntő népfelkelés közelgő első évfordulóján támadást indíthatnak a volt diktátor támogatói.

Február 17-én lesz egy éve, hogy a kelet-líbiai Bengáziban utcára vonultak az emberek Kadhafi távozását követelve. A tiltakozások hamarosan országos szintűvé váltak, s a népfelkelés végül október 20-án érte el célját, amikor Kadhafi meghalt a szülővárosában, Szirtben vívott ádáz harcokat követően.