Obama: Ideje véget vetni a szíriai öldöklésnek

Vágólapra másolva!
Itt az ideje, hogy megállítsák a szíriai kormányt saját polgárai legyilkolásában - mondta Barack Obama pénteken. Közben a segélymunkások megkezdték a sebesültek kimenekítését az ostromlott Homszból.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi közösségnek egységbe kell tömörülnie, hogy így gyakoroljon nyomást Bassár el-Aszad szíriai elnökre - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök pénteken, miközben segélymunkások megkezdték a sebesültek kimenekítését az ostromlott Homsz városból.

"Mindannyian, akik láttuk Szíriáról és a nemrégiben Homszból érkező szörnyű képeket, elismerik, hogy feltétlenül szükséges, hogy a nemzetek közössége egységet mutasson és egyértelmű jelzést küldjön Aszad elnöknek, miszerint eljött a változás ideje - mondta Obama újságíróknak, miután a Fehér Házban megbeszélést folytatott a norvég kormányfővel. Az amerikai elnök bátorítónak tartja, hogy a Tuniszban tartott Szíria-értekezleten is nemzetközi egység látszik kovácsolódni. Nagyon fontosnak nevezte, hogy a nemzetek közössége ne legyen "egyszerű szemlélője" a szíriai eseményeknek.

Hozzátette, a szíriai elnöknek meg kell értenie, hogy eljött az ideje a változásnak, a hatalom távozásának, a gyilkosságok leállításának. Kijelentette, legfőbb ideje, hogy megakadályozzák a szíriai kormányt saját állampolgárainak legyilkolásában. Közölte, hogy kész minden rendelkezésre álló eszközt bevetni a szíriai mészárlások megakadályozására.

A tuniszi értekezleten részt vevő Hillary Clinton amerikai külügyminiszter felszólította a nemzetközi közösséget, hogy bírja rá - a Biztonsági Tanácsban két, a szíriai erőszakot elítélő határozatot megvétózó - Oroszországot és Kínát álláspontjának megváltoztatására. "Sajnálatos, hogy a Biztonsági Tanács két tagja vétót alkalmaz, miközben embereket gyilkolnak meg" - fogalmazott Clinton, aki szerint Moszkvának és Pekingnek meg kell értenie, hogy "nemcsak a szíriai nép törekvéseivel állnak szemben, hanem az arab tavasszal is".

A szíriai elnök száműzetése, európai uniós embargó és a szíriai lázadók felfegyverzése is felmerült azon a pénteki nemzetközi csúcstalálkozón, ahol mintegy 70 ország külügyminisztere ült össze, hogy kitalálja, hogyan gyakoroljon nyomást a szíriai rezsimre. A "Szíria barátai" néven futó konferencia fő célja az azonnali tűzszünet elérése és a nemzetközi segélyszervezetek bejuttatása a polgárháborúval sújtott arab országba, de ennél merészebb terveket is letettek az asztalra.