Neonáci mozgalom támogatásával vádolnak 15 cseh nőt

Vágólapra másolva!
Meghívókat készített, és terjesztett neonáci rendezvényekre 15 cseh nő, akik most akár nyolc év börtönt is kaphatnak az emberi szabadságjogok korlátozására irányuló tevékenység támogatása miatt.
Vágólapra másolva!

A neonáci Resistance Women Unity (RWU) mozgalom támogatásával és népszerűsítésével vádolt meg hétfőn 15 nőt a cseh rendőrség. A nők ellen büntetőeljárás indult - közölte a cseh rendőrség szervezett bűnözés elleni osztályának szóvivője. Az RWU a cseh neonácikat tömörítő Nemzeti Ellenállás (Národní Odpor) női szárnya. Az érintett nőket, akik szabadlábon védekezhetnek, az emberi szabadságjogok korlátozására irányuló tevékenység támogatása miatt akár nyolcéves szabadságvesztésre is ítélhetik.

A cseh rendőrök azzal vádolják a 21 és 32 év közötti életkorú nőket, hogy az RWU tagjaiként 2007-től bizonyíthatóan legalább 13 esetben részt vettek a szélsőjobboldali szervezet akcióinak megszervezésében, valamint propagandaanyagainak előállításában és terjesztésében. A nők állítólag meghívókat készítettek és terjesztettek a szélsőjobb egyes rendezvényeire. A propagandaanyagok eladása által szerzett pénzből pedig bebörtönzött szélsőjobboldali aktivistákat támogattak.

A szóvivő elmondta: a szervezett bűnözéssel foglalkozó osztály detektívjei 2009 óta foglalkoznak az esettel. Abban az évben a rendőrség két ízben is házkutatásokat tartott a cseh neonáci mozgalomhoz sorolható személyeknél, s 18 személy ellen büntetőeljárást indítottak. Akkor került a rendőrség látókörébe a Nemzeti Ellenállás női szárnya, amely 2007 elején jött létre.

Az RWU több női aktivistája korábban tagja volt az azóta már betiltott szélsőséges Munkáspártnak is. Az RWU internetes honlapja a rendőrség szerint számos olyan anyagot tartalmaz, amely náci és neonáci eszméket népszerűsít. Korábbi rendőrségi becslések szerint Csehországban mintegy 6-7 ezer ember, többnyire fiatal, sorolható a neonáci mozgalmak aktív tagjai közé. A rendőrség 2009-es akciói óta a cseh szélsőjobb aktivitása visszaesett.