Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Meghiúsítottak egy Putyin ellen tervezett merényletet

Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin ellen tervezett merényletet hiúsítottak meg az elnökválasztás előtt néhány nappal az orosz titkosszolgálatok - jelentette az állami televízió. A letartóztatott merénylők állítólag az egyik csecsen hadúr parancsára ölték volna meg a kormányfőt.
Vágólapra másolva!

Az orosz és az ukrán titkosszolgálatok meghiúsítottak egy merényletet, amelynek célpontja Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök lett volna. Az ukrajnai Odesszában letartóztattak több embert, akik a gyanú szerint a merényletre készültek közvetlenül a március 4-i elnökválasztás után - jelentette hétfőn az orosz állami tévé.

Az AFP hírügynökség szerint Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője az ITAR-TASZSZ-nak nyilatkozva megerősítette a jelentést, de semmilyen részletet nem árult el az üggyel kapcsolatban. Az orosz és az ukrán titkosszolgálatok nem voltak hajlandók megerősíteni a jelentést, de nem is cáfolták.

Az állami televízió két férfit mutatott be, akik azt állították, hogy Doku Umarov csecsen hadúr parancsára Odesszában tervezték a merényletet, amelyet Moszkvában hajtottak volna végre Putyin ellen. A televízió szerint hárman érkeztek az Egyesült Arab Emírségekből Törökországon keresztül Ukrajnába azzal a céllal, hogy megtanuljanak bombát készíteni. Egyikük januárban meghalt egy robbantásban, emiatt indították meg a nyomozást.

A riportban, amely feltehetően Ukrajnában készült, bemutatták azt is, ahogyan az egyik férfi laptopján egy videót nézett, amelyen Putyin éppen beszállt egy autóba. A merényletet állítólag az elnökválasztás után készültek végrehajtani.

A televízió úgy tudja, az orosz és ukrán nyomozóknak a két férfi elmondta, hogy már több robbanóeszközt is elrejtettek azon az útvonalon, amelyen Putyin naponta munkába megy. Egy meg nem nevezett titkosszolgálati tisztségviselő pedig azt mondta, hogy egy ilyen robbanószerkezet képes lett volna komolyan megrongálni Putyin autóját.

Putyin nagy valószínűséggel simán megnyeri a március 4-i választásokat, így 2000-2008 után ismét Oroszország elnöke lehet.

Az ellenzék szerint csak politikai manőverről van szó

Ellenzéki politikusok szerint politikai manőver a Vlagyimir Putyin elleni merényletkísérlet bejelentésének időzítése az elnökválasztás előtt. Gennagyij Gudkov, az Igazságos Oroszország párt parlamenti képviselője és a parlamenten kívüli Parnasz ellenzéki párt társelnöke, Alekszandr Rizskov egyértelműen politikai szándékot lát a merényletkísérlet bejelentésében. Szerinte a vasárnapi elnökválasztás előtti, negatív szenzációnak szánt bejelentéssel Vlagyimir Putyin elnökválasztási stábjának az a célja, hogy bizonyítsa: nem csak a belső, hanem a külső ellenséggel is fel kell venni a harcot. "A történelemben nem az első eset, hogy diktátorok így szereztek maguknak felhatalmazást leszámolásra az ellenféllel" - tette hozzá Rizskov.

Gennagyij Gudkov azt mondta: "mindennaposak a hírek a terrorcselekményekről, merényletekről és azok leleplezéséről, de hogy egy januárban felderített merényletkísérletről épp az elnökválasztás előtt hat nappal történt a bejelentés, annak nem lehet más célja, mint a választók befolyásolása".

Az Interfax hírügynökség emlékeztet rá, hogy a négy évvel ezelőtti elnökválasztás előtt is hasonló merénylet meghiúsításáról röppentek fel hírek, de azok valódiságát akkor hivatalosan nem erősítették meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről