Martonyi is támogatja a szerbek EU-tagjelölti státuszát

Vágólapra másolva!
Egy a cseh, a magyar, a szlovák és a bolgár külügyminiszter által aláírt levél szerint biztosítaná a további szerb reformokat, ha Szerbia megkapja az Európai Unió tagjelölti státuszát.
Vágólapra másolva!

A bolgár, cseh, magyar és szlovák külügyminiszter pénteken közös levélben javasolták, hogy Szerbiának a jövő heti EU-külügyminiszteri találkozón adják meg a tagjelölti státuszt. Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjéhez, Catherine Ashtonhoz és az Európai Bizottság bővítésért felelős tagjához, Stefan Füléhez intézett levélben a négy külügyminiszter a belgrádi reformlépésekkel indokolja a tagjelölti státust, továbbá azzal, hogy Szerbia eleget tett nemzetközi kötelezettségeinek.

A külügyminiszterek szerint a hivatalos tagjelölti státus hétfői elismerését az EU március elsejei csúcstalálkozója erősíthetné meg. A négy külügyminiszter ezzel csatlakozott osztrák, olasz és francia kollégájuk csütörtöki kezdeményezéséhez, ők is Ashtonnak írt levelükben nyomatékosították, hogy Szerbia eleget tett az EU decemberi csúcsán megfogalmazott feltételeknek.

A tagjelölti státusz segíti a szerb reformokat

Martonyi János magyar, Karel Schwarzenberg cseh, Mikulás Dzurinda szlovák és Nikolaj Mladenov bolgár külügyminiszter a levélben aláhúzzák, hogy nem volna szabad ismét elhalasztani a tagjelölti státus megadását, mert ez utóbbi kedvezően befolyásolja a további szerb reformokat és biztosítja, hogy az ország az Európai Unióba vezető pályán marad. Azonkívül "nagy szükség" van annak jelzésére, hogy az EU a bővítés útján marad.

Megállapodásra jutott Szerbia és Koszovó tárgyalóküldöttsége pénteken Brüsszelben arról, hogy milyen formában vehet részt Pristina a balkáni regionális együttműködést segítő fórumokon, és megállapodtak a Koszovót Szerbiától elválasztó "adminisztratív vonalak" és átkelőhelyek integrált ellenőrzéséről is.