Lerombolták Oszama bin Laden utolsó lakhelyét

Vágólapra másolva!
Lerombolták a pakisztáni Abbotábád városban azt a házat, amelyben Oszama bin Laden, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat vezetője élt háborítatlanul, mígnem tavaly májusban egy titkos amerikai kommandós akcióban megölték.
Vágólapra másolva!

Egy rendőrségi vezető tájékoztatása szerint a biztonsági erők és a város helyhatósága közösen döntött bin Laden utolsó lakhelyének elbontásáról. Helyi lakosok beszámolója szerint szombaton délután a biztonsági erők nagy létszámban vonultak ki a házhoz, s legalább öt darut hoztak magukkal. Az egész várost lezárták, senkit nem engedtek se be, se ki. A helyiek előbb azt gondolták, hogy felrobbantják a házat, de végül a katonák nagy teljesítményű reflektorokat állítottak fel, majd szombaton az alkonyat beköszöntével elkezdték bontani a házat. Egy biztonsági illetékes szerint vasárnap estére a földdel egyenlővé tették a házat, és eltakarították a törmeléket.

Forrás: AFP/Aamir Qureshi
Forrás: AFP/Aamir Qureshi

Bin Laden 2005-től 2011. május 2-áig élt családjával egy pakisztáni katonai akadémia tőszomszédságában Abottábádban. A terroristavezérrel az amerikai különleges erők végeztek. A búvóhely azóta fájdalmasan emlékezteti Pakisztánt arra, hogy éppen az ő területén bujkált az al-Kaida-vezér, akit ráadásul pakisztáni közreműködés nélkül, kizárólag amerikai erőkkel öltek meg.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mi áll a döntés hátterében. Egy magas rangú pakisztáni kormányzati tisztségviselő szerint egyszerűen csak meg akartak szabadulni a háztól, mert nem használták. Egy másik tisztségviselő viszont úgy vélte, hogy a helyi lakosok érdekeit vették figyelembe. A ház tiltott terület volt, a májusi kommandós akció után hozott biztonsági intézkedések sok kényelmetlenséget okoztak az ott lakóknak, ezért jobb volt lebontani és hagyni, hogy az emberek élhessék megszokott életüket.