Botrányai miatt lemondott a német államfő

Lemondott a német köztársasági elnök, Christian Wulff, amit a feleségével, Bettinával közösen jelentett be 2012.02.17-én Berlinben
Vágólapra másolva!
A sorozatos botrányok és támadások után pénteken lemondott Christian Wulff német szövetségi elnök. Távozásának közvetlen előzménye, hogy a hannoveri államügyészség az államfő mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezte tiltott támogatás elfogadásának gyanúja miatt. Pénteki nyilatkozatában Wulff elismerte, hogy követett el hibákat, de szerinte jogilag korrekt volt, így tisztázni fogja a nyomozás.
Vágólapra másolva!

Lemondott hivataláról Christian Wulff, Németország szövetségi elnöke. Az államfő pénteken délelőtt 11 órakor hivatalában, a Bellevue-kastélyban jelentette be, hogy mivel nem élvezi többé a német társadalom bizalmát, visszalép posztjáról. A német alaptörvény szerint Norbert Lammertnek, a Bundestag elnökének 30 napon belül össze kell hívnia az új államfőt megválasztó speciális testületet, amely a Bundestag képviselőiből és a tartományok azonos számú küldöttéből áll össze.

Wulff lemondását már csütörtök este kész tényként kezelte a német sajtó, miután a hannoveri államügyészség bejelentette: az államfő mentelmi jogának felfüggesztését kezdeményezik. A korábban példa nélküli lépésre azért lenne szükség, mert az ügyészek gyanúsítottként szeretnék meghallgatni Wulffot egy vesztegetési ügyben folyó nyomozásban. Mivel Wulff lemondott, mentelmi joga megszűnik, a Bundestagnak nem kell a felfüggesztésről döntenie.

A már korábban is a sajtó és az ellenzéki támadások kereszttüzében álló Wulff egy barátja és üzlettársa, David Groenewold filmproducer miatt került bajba. A gyanú szerint 2007-ben, amikor Wulff még Alsó-Szászország miniszterelnöke volt, Groenewold fizette a kormányfő és felesége nyaralását egy ötcsillagos szállodában az észak-németországi Sylt szigetén. Ez tiltott adománynak, sőt vesztegetésnek is minősülhet, hiszen nem sokkal korábban a tartományi kormány négymillió euró értékben kezességet vállalt Groenewold egyik érdekeltségéért.

"Követtem el hibákat, de mindig őszinte voltam" - mondta rövid nyilatkozatában Wulff, szerinte ő jogi értelemben mindig korrekt volt, a hannoveri ügyészség vizsgálata vizsgálata pedig "teljes körű felmentéssel" fog végződni. Az újságírókra nézve a távozó államfő megjegyezte: "A tudósítások megsértettek engem és a feleségemet." Wulff külön köszönetet mondott a feleségének, Bettinának, aki végig mellette állt, miközben felolvasta nyilatkozatát.

Forrás: AFP/John Macdougall
Christian Wulff bejelenti lemondását, mellette felesége, Bettina

Merkel sajnálja

Fél 12-kor megszólalt Angela Merkel kancellár is, aki lemondta péntekre tervezett olaszországi látogatását. A kancellár "nagy tisztelettel és mély sajnálattal" vette tudomásul Wulff lemondását. Szerinte a távozó elnök "fontos impulzusokat adott nekünk", és egyértelművé tette, hogy az ország ereje a sokszínűségében rejlik. Merkel szerint Wulff a feleségével együtt méltó módon képviselte Németországot otthon és külföldön, és ezért köszönet illeti őket.

A kancellár szerint a német jogállam erősségét jelzi, hogy mindenkire azonos szabályok vonatkoznak, vagyis akár a szövetségi elnök ellen is folyhat eljárás, ha felmerül a bűncselekmény gyanúja. Merkel bejelentette, hogy a kormánypártok mellett a szociáldemokratákkal és a zöldekkel is tárgyalásokat kezdeményez, hogy közös jelöltet találjanak a szövetségi elnöki posztra (a parlamenti erők közül nem említette meg a Baloldal nevű pártot).

Az euróválsággal és a hazai ellenzék erősödésével is küzdő Merkelt rendkívül kellemetlenül érinti az általa jelölt államfő távozása. A kancellárnak már Horst Köhler korábbi szövetségi elnök lemondása után, 2010 nyarán is nehezen ment Wulff elfogadtatása, az államfőt választó testület csak a harmadik szavazási körben választotta meg, pedig a kormánykoalíciónak akkor még kényelmes többsége volt. Mára viszont a többség négyfősre olvadt, ezért is lehet fontos Merkelnek, hogy egyeztessen az ellenzékkel.

A Spiegel szerint a kormányzó CDU politikusai közül jelöltként jöhet szóba Thomas de Maiziere védelmi miniszter, Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter Ursula von der Leyen munkaügyi miniszter, Norbert Lammert házelnök, Klaus Töpfer korábbi környezetvédelmi miniszter. Az ellenzék valószínűleg ismét Joachim Gauck korábbi keletnémet jogvédőt, az egykori állambiztonság, a Stasi iratait kezelő archívum volt vezetőjét támogatja, aki már 2010-ben is Wulff ellenfele volt.

Ebben a ciklusban már lemondott egy szövetségi elnök: a szintén a kormánypártok jelöltjeként megválasztott Horst Köhler 2010. május 31-én jelentette be lemondását. Köhler az után távozott, hogy témadások érték egy szerencsétlen kijelentése miatt. Miután meglátogatta az Afganisztánban állomásozó német csapatokat, az államfő azt mondta: a német katonai misszió részben Németország gazdasági érdekeit szolgálja. Köhler nehezen viselte a támadásokat, és inkább lemondott.