Lakhely nélküli idegen lett egy szlovák állampolgárságától megfosztott férfi

Vágólapra másolva!
Szlovákiában kézbesítették az első hivatalos értesítést arról, hogy egy, a magyar állampolgárságot megszerző embert töröltek a lakcímnyilvántartásból - adta hírül a Felvidek.ma szlovákiai magyar hírportál szombaton.
Vágólapra másolva!

Az első ilyen értesítést Kassai Gyula lévai református lelkész kapta, a lévai Városi Hivataltól. Az állt benne, hogy Kassai bejelentett lakhely nélküli idegennek minősül Szlovákiában. Kassai Gyula azon szlovákiai magyarok egyike, akik miután megszerezték, hivatalosan is vállalták magyar állampolgárságukat.

Szlovákiában 2010. július 17-én lépett hatályba az állampolgársági törvény módosítása, amely kizárja a kettős állampolgárságot. A törvényt még a Fico-kormányt támogató koalíció fogadta el 2010 májusában, válaszul a határon túli magyarok könnyített honosításáról hozott budapesti döntésre (a szabály ugyanakkor nemcsak a magyarokat sújtja, sok cseh is elvesztette szlovák állampolgárságát). Az Iveta Radicová vezette következő kormány ígéretet tett a jogszabály módosítására, de javaslatait a parlamentben nem tudta keresztülvinni.

A Kassai Gyulának most kézbesített igazolás előzménye, hogy a református lelkész február 15-én személyesen ment be a Lévai Városi Hivatalba, hogy tájékoztatást kérjen, miért nem kapott értesítőt a választásokról, és kérte állandó lakhelyének igazolását.

A választ február 17-én kézhez kapta. "Kiderült, hogy a nyitrai hivatal 2011. november 21-ei levelében értesítette a városi hivatalt az állampolgárságom elvesztéséről, én azonban ezt a levelet nem kaptam meg" - mondta a portálnak Kassai.

A válaszlevélben úgy kezelték, mint az idegenrendészeti hivatalnál bevezetett külföldi állampolgárt, noha Kassai Gyula nem kért tartózkodási engedélyt. Később az önkormányzat egyeztetett az ügyben a belügyminisztériummal, és pontosította, hogy Kassai Gyula jelenlegi státusza bejelentett lakhely nélküli idegen Szlovákiában.

Kassai szeretne részt venni a márciusi parlamenti választásokon, a jelenleg érvényes törvényi szabályozás azonban ezt nem teszi lehetővé. Ha ugyanis valaki elveszti szlovák állampolgárságát, akkor az addigi állandó lakhelye szerinti önkormányzat törli a választópolgárok listájáról. "Ebben az esetben, még ha fizikailag rendelkezik is személyi okmányaival, már nem szavazhat" - mondta az MTI-nek Nyilfa Péter, a Központi Választási Bizottság elnöke.