Megtámadták a kormányerőket Szíria második legnagyobb városában

Vágólapra másolva!
Két, katonai célpontok ellen irányuló robbantás rázta meg péntek reggel a harcok által eddig megkímélt Aleppo városát Szíriában, miközben a hadsereg továbbra is ostrom alatt tartja a lázadók fellegvárának tartott Homsz városát. Péntekre tízezreket várnak szerte Szíriában egy Oroszország elleni demonstrációra.
Vágólapra másolva!

Két robbanás rázta meg péntek reggel Szíria második legnagyobb városát, Aleppót, többen meghaltak - írja a brit BBC. A szíriai állami televízió a robbantásokért a "fegyveres terrorista csoportokat" tette felelőssé. A jelentés szerint a támadásban, amely a katonai hírszerzés központjára és a biztonsági erők bázisára irányult, civilek és katonák is meghaltak.

Közben szíriai ellenzéki csoportok arról számoltak be helyi lakosokra hivatkozva, hogy reggel három robbantás történt. A CNN-nek egy másik szemtanú azt mondta, hogy robbantások után húsz percig tűzropogás hallatszott. Aleppó eddig viszonylag csendes városnak számított, amióta tavaly márciusban tüntetések kezdődtek az elnök ellen.

A szíriai hadsereg az elmúlt hét óta egyre intenzívebben támadja az ország harmadik legnagyobb városát, Homszot, amelyet a lázadók fellegvárának tartanak. Csak csütörtökön több mint száz ember halt meg a harcokban a BBC szerint, bár az adatok ellenőrzése nehézkes, mert korlátozzák a külföldi újságírók tevékenységét az országban. Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió azt közölte csütörtökön, hogy a kormányerők a szíriai belső konfliktus kezdete óta csütörtökön először vetettek be harci helikoptereket Homsz városban.

Forrás: AFP
A szír állami tévé szerint civilek és katonák haltak meg a robbantásokban

A CNN szerint péntekre több tízezer embert várnak az utcára egész Szíriában, hogy tiltakozzanak Oroszország ellen, amely a múlt héten megakadályozta, hogy elfogadják az ENSZ BT Szíriát elítélő határozatát. Eközben folytatódik pénteken is a hadsereg ostroma Homszban, tankok támadják a lakóépületeket, a helyiek bent rekedtek a házaikban.

Az ENSZ főtitkára szerint az, hogy Oroszország és Kína vétója miatt nem sikerült megszavazni a Szíriáról szóló határozattervezetet a Biztonsági Tanácsban, arra bátorította a damaszkuszi vezetést, hogy fokozza a saját népe elleni háborút. A szíriai elnök álláspontja eközben az, hogy ő a külföldi erők által támogatott fegyveres csoportok ellen harcol.