Irán fontos bejelentésre készül atomprogramjáról

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök beszél a az iráni iszlám forradalom 33. évfordulóján 2012.02.11-én Teheránban
Vágólapra másolva!
Irán hamarosan "nagyon jelentős" eredményekről számol be nukleáris téren - közölte Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök az állami televízió élő adásában.
Vágólapra másolva!

A Reuters hírügynökség jelentése szerint Ahmadinezsád egy teheráni tömeggyűlésen beszélt, amit az iráni iszlám forradalom 33. évfordulóján szerveztek. Az országban több hasonló rendezvény is volt, több tízezren vonultak fel iráni zászlókkal, Izrael- és Amerika-ellenes jelszavakat skandálva.

"A következő napokban Irán bejelenti a világnak nagyon fontos és nagyon jelentős nukleáris eredményeit" - mondta az elnök, de részleteket nem említett. Kijelentette viszont, hogy a nagyhatalmakkal folytatott tárgyalásokon soha nem fognak kapitulálni az "erő nyelvével" szemben.

Az utóbbi hetekben megnőtt a feszültség Irán és a nyugati világ között. Az Egyesült Államok és az Európai Unió olajembargóval próbálta rávenni az ország vezetését a nukleáris programjáról szóló tárgyalások folytatására, attól fél ugyanis, hogy Iránnak hamarosan elegendő hasadóanyaga lesz egy atomfegyver elkészítéséhez. Az ország azt állítja, hogy atomprogramja kizárólag békés célokat szolgál.

Forrás: AFP/Atta Kenare
Ahmadinezsád elnök az iráni iszlám forradalom 33. évfordulójára szervezett ünnepségen beszélt