Illegális abortuszt végeznek több brit klinikán

Vágólapra másolva!
Rejtett kamerás felvételek szerint a születendő baba neme alapján engedélyeznek abortuszt az orvosok több brit klinikán - derítette ki a Daily Telegraph.
Vágólapra másolva!

Több orvosról készített rejtett kamerás felvételeket a Daily Telegraph brit klinikákon, melyek tanúsága szerint a doktorok akkor is beleegyeztek az abortusz elvégzésébe, amikor a magzatelhajtás oka pusztán a baba neme volt - írja a brit Telegraph. Az orvosok elismerték, hogy meghamisítják a papírokat a valódi ok leplezése érdekében, még ha világos is számukra, hogy törvénytelen a nem alapján történő szelektálás.

Andrew Lansley brit egészségügyi miniszter azt mondta, hogy rendkívüli módon aggasztják ezek az állítások. Mint mondta, a nem alapján történő kiválasztás illegális és erkölcsileg is helytelen. Ezért arra kérte hivatalát, hogy sürgősen vizsgálja ki ezt a jelenséget.

A rejtett kamerás felvételeket úgy készítették, hogy riporterek elkísértek terhes nőket kilenc, az ország különböző részein lévő abortuszklinikájára. Három esetben tudták rögzíteni, hogy az orvos felajánlotta az abortusz elvégzését, miután a terhes nő azt mondta, hogy a születendő baba neme miatt nem kívánja a terhességet.

2010-ben 189 574 abortuszt végeztek Angliában és Walesben, ami nyolc százalékos növekedést takar az elmúlt évtizedben. Egyes adatok szerint az elvetetett magzatok között több a lány, mint a fiú.