Homsz bevételére készülhet a szíriai hadsereg

Vágólapra másolva!
A szárazföldi támadás felvezetője lehet az a heves tüzérségi támadás, amelyet kedd hajnalban indított a szíriai hadsereg Homsz városa ellen. 
Vágólapra másolva!

Heves támadást intézett ismét a szíriai hadsereg az ellenzék fő állása, Homsz ellen. A felkelők beszámolói szerint csak kedden legalább tizenketten haltak meg a városban - jelentette a BBC, hozzátéve, hogy a hírt független források nem tudták megerősíteni.

A szíriai ellenzék egyébként napok óta azt állítja, hogy a hatalom szárazföldi akciót akar indítani Homsz ellen, hétfőn pedig jelentések érkeztek arról, hogy a hadsereg csapaterősítést rendelt el a térségben.

A BBC helyszíni beszámolója szerint a városban percenként több lövedék csapódik be, a tudósító pedig azt állítja, napok óta ez a leghevesebb bombázás. Az viszont egyelőre nem derült ki, hogy ez már a város Bama Amr kerületének szárazföldi támadását vezeti-e fel. A környéken a Szabad Szíria Hadsereg több száz fegyverese van, akikről nem tudni, ellenállnának-e egy szárazföldi akció esetén, vagy elmenekülnének.

Forrás: AFP/YouTube
Homszban percenként több lövedék csapódik be (Részlet egy, a YouTube-ra feltöltött, állítólag a városban készült videóból)

Szíriában tizenegy hónapja tartanak a rendszerellenes zavargások. A lázadók szerint ők legalább hétezer embert veszítettek el, a hatalom pedig azt állítja, kétezer katonát öltek meg a felkelők.

A Nemzetközi Vöröskereszt hétfőn bejelentette, hogy tűzszünetről tárgyal a két oldallal, mert segélyeket szeretne eljuttatni a harcok térségében élőknek.

Hétfő este egyébként a biztonsági erők a fővárosban is tüzet nyitottak a tüntetőkre. Legalább négy tiltakozó megsérült. Damaszkuszban az utóbbi napokban mind többen vonulnak az utcára a hatalom ellen tüntetni.