Hátat fordítottak az ukrán elnöknek a veteránok

Vágólapra másolva!
A tervezett megszorítások ellen tiltakoztak a szovjet-afganisztáni háború veteránjai. Az intézkedések az ő juttatásaikat is érintenék.
Vágólapra másolva!

A szovjet-afganisztáni háború több veteránja hátat fordított Viktor Janukovics elnöknek szerdán. A volt katonák így tiltakoztak a juttatásaik tervezett csökkentése ellen a szovjet kivonulás 23. évfordulója alkalmából rendezett ceremónián.

Az 1979-89-es szovjet katonai akció veteránjai dühösek, mert a további IMF-támogatások érdekében a kormány megszorításokat készül bevezetni az államadósság csökkentésére. Ennek részeként a veteránok nyugdíját és járadékait is megkurtítanák.

A veteránok akkor léptek akcióba, amikor Janukovics megérkezett az emlékműhöz, ahol koszorút készült elhelyezni. A volt katonák csak akkor fordultak vissza, amikor az elnök és a kormány tagjai már távoztak.

Az egyik név nélkül nyilatkozó veterán azt mondta, az elnök volt az, aki először hátat fordított nekik, és ők csak erre válaszoltak.

Az afganisztáni veteránok az egyik legaktívabb csoport, amelyik a megszorítások ellen tiltakozik Ukrajnában. Múlt szeptemberben többen összecsaptak a rendőrséggel, amikor megpróbálták megrohamozni a kijevi parlamentet, és azóta is több tüntetést szerveztek - emlékeztet a Reuters hírügynökség.