Egy nagy túlélőt vagy egy meleget választ elnökké Finnország

Pekka Haavisto finn elnökjelölt és férje, finn választások
Vágólapra másolva!
Harminc év után először biztosan nem szociáldemokrata államfője lesz Finnországnak, miután az elnökbálasztás vasárnapi második fordulójába egy konzervatív és egy zöldpárti jelölt jutott. A választás esélyese a jobboldali Sauli Niinistö, ellenfele a homoszexualitását nyíltan vállaló Pekka Haavisto.
Vágólapra másolva!

Vasárnap reggel megkezdődött a finn elnökválasztás második fordulója, amelyen az első fordulóból továbbjutott két Európa-barát politikus között választhatnak a polgárok. A január 22-én tartott első fordulóban a konzervatív Sauli Niinistö, a legnagyobb kormánypárt, a Nemzeti Koalíciós Párt jelöltje fölényes győzelmet aratott, vele együtt a zöldpárti Pekka Haavisto jutott be a második fordulóba. Niinistro a leadott szavazatok 37 százalékával végzett a mezőny élén, Haavisto pedig a voksok 18,8 százalékát szerezte meg.

A győzelemre esélyes, 63 éves Sauli Niinistö tapasztalt politikus, a szociáldemokraták vezette koalíciós kormányban igazságügyi, majd pénzügyminiszter volt. Szigorú költségvetési politikájáról és töretlen akaratáról ismert. Az ő irányításával lett Finnország az euróövezet tagja. Választási kampányában határozottan védelmébe vette a közös európai valutát.

Pekka Haavisto először 1987-ben lett a finn parlament tagja. 53 éves, a Zöld Liga jelöltje, 1995 és 1999 között környezetvédelmi miniszter volt. Jelenleg a zöldek parlamenti frakcióvezetője. Az ENSZ Környezetvédelmi Alapjánál és dárfúri különmegbízottként szerzett konfliktusmegoldó tapasztalatokat. Ő az első finn elnökjelölt, aki nyíltan vállalja homoszexualitását.

Finnországban hat évre választják meg az ország államfőjét. A leköszönő elnök, Tarja Halonen két cikluson át volt Finnország elnöke. Távozásával biztosan véget ér a szociáldemokrata államfők 1982 óta tartó sikersorozata. A két finn elnökjelöltről korábbi cikkünkben olvashat részletesen.