Rendőri készültség, előcsalások és ingyensátrak az orosz kampányban

Moszkva, Oroszország, elnökválasztás, tüntetések
Vágólapra másolva!
Betiltott tüntetésekkel, Moszkva közepén sátorozni készülő ellenzékiekkel és több tízezer rendőrrel melegítenek Oroszországban a vasárnapi elnökválasztásra. Az interneten különös videók, a moszkvai metróban gazdátlan szavazócédulák keringenek, mindenki provokációról beszél, Vlagyimir Putyin szerint pedig a feszült helyzetben az is megtörténhet, hogy "valakit lepuffantanak".
Vágólapra másolva!

Köztéri sátorozással és engedély nélküli tömegtüntetésekkel készülnek a vasárnapi elnökválasztásra orosz ellenzéki csoportok, amelyek szerint biztos, hogy a választást el fogja csalni a hatalom. Moszkvában már napokkal a választások előtt megjelentek a közelgő konfliktus előjelei, a városvezetés ugyanis megtiltotta, hogy a tüntetők az általuk választott útvonalakon demonstráljanak, ők viszont ellenállásra készülnek.

A csalások ellen szerveződő civil összefogás aktivistái jövő héten három napra is tüntetést jelentettek be a város egyik főútján, a Novij Arbat úton, azonban nem kaptak egyikre sem engedélyt - mondta a Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek az egyik szervező, Szergej Udalcov. Szintén megtiltották, hogy a tüntetők a választás másnapján, jövő hétfőn az orosz hírszerzés, az FSZB épülete előtt tiltakozzanak.

Az önkormányzat közlekedési okokból nem adott engedélyt, arra hivatkozva tiltotta meg a tüntetéseket, hogy azok "sértenék a többi állampolgár jogait, akik nem akarnak tüntetni". A forgalmas főút helyett ezért más helyszínt javasoltak, azt viszont a tüntetők nem fogadták el. Helyette az interneten szavazásra bocsátották, hogy ellenszegüljenek-e a tiltásnak: a Facebook-on a voksolók kétharmada, közel ötezer ember jelezte eddig, hogy hajlandó engedély nélkül is a hírszerzés épülete elé vonulni. Ennek pedig akár komoly összecsapások is következmányei lehetnek, az orosz rendőrség ugyanis általában nem tűri el az engedély nélküli tüntetéseket. Csütörtöktől 36 ezer rendőrt és önkéntest vezényeltek Moszkvába a rendbontások megelőzésére.

Narancsos forgatókönyv

Közben egy másik tüntetőcsoport, a korrupcióellenes bloggerből ellenzéki vezérré emelkedő Alekszej Navalnij csapata már bejelentette, hogy sátrakat fognak osztani a tüntetőknek, és moszkvai közterületeken táborozva tiltakoznak majd a hatalom és a választási csalások ellen. A darabonként hétezer forintnyi rubelbe kerülő, a tüntetőknek ingyen osztogatott sátrakat szerda este kezdik osztani a moszkvai Puskin téren - jelentették be egy orosz televízióban.

A köztereken sátortábort állító tüntetők először a 2004-es ukrán narancsos forradalomban voltak főszereplők. Oroszországban ezért most a Putyin-rezsim hívei azzal vádolják az ellenzéket, hogy az ukrán forgatókönyvet követve akarják megdönteni a rendszert. A kormánypárt egyik vezetője a sátoros tüntetés tervét "provokatőrök öngyilkos felelőtlenségnek" nevezte, szerinte "ágyútölteléknek használják az állampolgárokat".

Az ellenzék viszont azt állítja, hogy csupán a tisztességes választásokért tüntet, és a szabad gyülekezéshez való jogával él majd a tüntetéseken. A tüntetések egyik szervezője, Szergej Udalcov egyik twitter-üzenetében azt írta, "készítsétek a sátrakat, nem fognak kárba veszni!"

Putyin is provokációra készül

Szerdán az elnökválasztás legesélyesebb jelöltje, a négy év miniszterelnökség után újra elnöki címért induló Vlagyimir Putyin is azt nyilatkozta, hogy provokációkra számít az államfőválasztás napjaiban. Szerinte a provokáció akár odáig is fajulhat, hogy "lepuffantanak" egy jelentősebb ellenzéki figurát, és aztán megpróbálják majd az esetet a hatóságokra kenni. "Az ilyen módszereket és taktikákat jól ismerjük" - idézte a kormányfőt a Ria Novosztyi.

Forrás: AFP/RIA Novosti/Sergey Ermokhin
December óta többször is ellepték Moszkvát a Putyin-ellenes tüntetők

Lelőni ugyan eddig senkit nem lőttek le, de az elnökválasztás előtti napokban már így is több gyanús esetet is jelentettek, ezek mind választási csalás előkészületeire vagy provokációra utalhattak. A központi választási bizottság elnöke, Vlagyimir Csurov kedden egy gyűlésen arról számolt be, hogy az interneten már most is láthatóak hamis videofelvételek, amelyekről úgy tűnik, mintha a még meg sem tartott március 4-ei választáson készültek volna. A meg nem történt visszaéléseket mutató hamis felvételekkel szerinte valaki tudatosan akarja kétségbe vonni a választások hitelességét.

Szerdán a rendőrség arról adott hírt, hogy a moszkvai metróban ismeretlenek speciális szavazócédulákat árultak. A szelvények elvileg arra jogosítanak fel, hogy a választópolgár a bejelentett lakhelyétől eltérő szavazókörben szavazhasson, és azok lennének jogosultak rá, akik regisztráltan máshol szavaznak, mint ahol laknak. Ha azonban illetéktelen kezekbe kerülnek a cédulák, egy ember akár több szavazóhelyiségben is leadhatja szavazatát. Az ügyben a központi választási bizottság vizsgálatot indított.

Még nem egyértelmű, hogy ezekkel a próbálkozásokkal az ellenzék próbálta lejáratni a hatalmat, és hiteltelennek bemutatni a közelgő választásokat, vagy fordítva. A tavaly decemberi parlamenti választásokon ugyanis megfigyelők széles körű választási csalásokról számoltak be, és ezért a mostani elnökválasztáson hatalmas felhajtás övezi a szavazás törvényességét és az esetleges csalásokat.Várhatóan az ellenzék által szervezett civil önkéntesek ezrei fogják elözönleni a szavazóhelyiségeket, hogy leleplezzék a csalásokat, és megkérdőjelezzék Putyin borítékolható győzelmét. A mostani botrányok így arra is jók, hogy előre lejárassák a civil ellenőrök őszinteségét.

Oroszországban március 4-én, vasárnap tartanak elnökválasztást, ahol az öt jelölt közül gyakorlatilag csak a már két elnöki ciklust maga mögött tudó Vlagyimir Putyinnak van esélye a győzelemre. A választás azonban komoly megmérettetés lesz a tavaly óta egyre erősödő, de nem valamelyik jelölt mögött álló ellenzéki tüntetőknek, akik most megmutathatják, mire képesek (a választás tétjéről itt olvashat bővebben).