Rendőröket gyújtottak fel a megszorítás ellen tüntető görögök

Görögország, AThén, kormányellenes tüntetések utcai összecsapásokká fajultak, miután a görög parlament megszavazta a megszorítócsomagot, molotov koktél, rohamrendőr
Vágólapra másolva!
Molotov-koktélokkal borították lángba Athén utcáit a megszorítások ellen tiltakozó görögök vasárnap, miközben a parlament újabb intézkedéseket fogadott el az államcsőd elkerülése érdekében. Az elmúlt hónapok legdurvább zavargása tűztengeren átugráló rohamrendőröket és kigyulladt épületeket hozott, többen megsérültek.
Vágólapra másolva!

Hatalmas zavargásokba torkolltak a megszorítások elleni tüntetések Athénban vasárnap este. A görög fővárosban tízezrek vonultak az utcára, és a tömeg összecsapott a rohamrendőrökkel is. A tüntetők köveket és Molotov-koktélokat dobáltak, a rendőrök könnygázgránátokkal válaszoltak, a főváros utcái lángba borultak.

Forrás: FAP/Louisa Gouliamaki
További képekért kattintson a fotóra!

Az összecsapások estére nagyon eldurvultak, a nemzetközi hírügynökségek képein jól látható, hogy a feldühödött tüntetők tűzbombákkal veszik célba a rendőröket, azok pedig szétugrálva próbálnak menekülni a lángok közül. A BBC helyszíni tudósítója szerint Athénban épületeket is felgyújtottak, legalább 10 épület állt lángokban az este. A kigyulladt épületek között több híres történelmi épület, kávézó és mozi is van.

A zavargásokban többen megsérültek, az összecsapások még késő éjjel is folytatódtak a rendőrök és a tüntetők között. A BBC tudósítója szerint az elmúlt hónapok erőszakos görög tüntetéseinél a mostani jóval nagyobb, Athén központi tere pedig az este valóságos könnygázfelhőben úszott. Különböző becslések szerint Athénban 80 ezer, Szalonikiben 20 ezer ember vonult az utcára.

Elegük van a megszorításból

A vasárnapi tüntetést azért szervezték, mert azzal egy időben vitatkozott a görög parlament egy újabb, 130 milliárd eurós megszorító csomagról, amely nélkül államcsőd fenyegeti az országot. A kormány ugyan már rábólintott a csomagra, de azt a parlamentnek is el kellett fogadnia. Ha nem et mondtak volna rá, az EU és az IMF nem segítene tovább a görögöknek, és márciusra csődbe megy az ország. A tüntetőknek ugyanakkor elegük van a megszorításokból, mert az elmúlt évben már így is hatalmas áldozatokat kellett hozniuk.

Forrás: AFP/Aris Messinis
További képekért kattintson a fotóra!

A parlamenti vita előtt Lukasz Papadémosz miniszterelnök azt mondta, hogy a megszorítás elutasítása katasztrofális lenne, mivel az ország "csak egy sóhajtásra van a teljes összeomlástól". A kormányfő azzal érvelt, hogy a megszorítás még mindig jóval kisebb csapás, mint a gazdasági katasztrófa, amely az országot fenyegeti. Ha ugyanis bekövetkezik az államcsőd, az emberek megtakarításai elvesznének, és a kormány nem tudná tovább fizetni a béreket, az importált olajat vagy gyógyszereket sem.

A megszorítás viszont 15 000 fős elbocsátást jelent a közszférában. Emellett 20 százalékkal csökkentenék a minimálbért, amely így 600 euró (175 ezer forint) lenne, és liberalizálnák a munkavállalásról szóló törvényeket. A parlament késő éjjel, helyi idő szerint éjfél körül döntött a megszorításokról. Heves, szitkozódásokat sem nélkülöző vita után a csomagot végül elfogadták, de a két legnagyobb párt frakciójából többen is nemmel szavaztak. A két frakció a szavazás után kizárta soraiból a renitenseket, a konzervatívok 21, a szocialisták 20 nemmel szavazó politikusnak adták ki az útját.