ENSZ: Véget ért az éhínség Szomáliában

éhezés, éhinség, alultápláltság, Afrika, Száhel-övezet
Vágólapra másolva!
Megszűnt az éhínség a háború sújtotta Szomáliában - jelentette be az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) hat hónappal az után, hogy hivatalosan is közölték: éhínség sújtja az afrikai országot. Az idei kiadós esőzéseknek köszönhetően bő termést takarítottak be, és a nemzetközi élelmiszersegélyek is célba jutottak.
Vágólapra másolva!

Szomália már nem tekinthető éhínség sújtotta országnak - jelentette be pénteken az ENSZ. A szervezet ezzel együtt arra figyelmeztet, hogy a helyzet továbbra is aggasztó, és nincs kizárva, hogy a külföldi élelmiszersegélyek elapadása esetén újabb tömeges méretű éhezéssel kell számolni. A lakosság közel harmada - mintegy 2,3 millió ember - továbbra is sürgős támogatásra szorul - írja a brit BBC csatorna online oldala.

A múlt hónapban az ENSZ még arról számolt be, hogy több tízezer ember hal éhen az országban az élelmiszerválság végéig. Az idei kiadós esőzéseknek köszönhetően azonban bő termést takarítottak be, és a nemzetközi élelmiszersegélyek célba jutása is hozzájárult az éhínség részleges felszámolásához.

Az ENSZ júliusban jelentette be, hogy éhínség van az országban. A szervezet a nyáron az ország két régióját nyilvánította éhínség sújtotta övezetnek, majd a nyolc szomáliai régióból hatot sorolt ebbe a kategóriába.

Szomáliában húsz éve, a polgárháború 1991-es kitörése óta nincs nemzetközileg elismert, működőképes kormány. Az ország különböző részei vallási vagy más alapon szerveződő milíciák hatalmában vannak, a központi kormányzat csak az ország egy szeletét ellenőrzi. Az éhínség kialakulásáról itt olvashatja az [origo] összeállítását.