Nem szülhetett kórházban az anarchista orosz művészcsoport vezetője

Oleg Vorotnikov, Natakia Sokol, Mama, Voina csoport, Vojna, orosz performansz csoport
Vágólapra másolva!
Otthon szülte meg gyerekét a rendőrök elleni akcióiról ismert orosz művészcsoport, a Vojna egyik vezetője, mert az ellene kiadott nemzetközi körözés miatt a kórházban letartóztatták volna. Az illegalitásban született kislány a körülmények ellenére jól van, bár orvosi ellátást a jövőben sem kaphat a rendőrökkel ujjat húzó szülei miatt.
Vágólapra másolva!

Orvosi segítség nélkül, otthon szült gyermeket a Vojna radikális orosz anarchista művészcsoport egyik illegalitásban élő vezetője - tudta meg az [origo] a művészcsoporttól. Natalja Szokol azért nem szülhetett kórházban, mert performanszai miatt nemzetközi körözést adtak ki ellene, és félő volt, hogy szülés után letartóztatják. Kislánya a művészek az [origo]-nak is eljuttatott közleménye szerint ezért egy biztonságos szentpétervári lakásban jött világra, jól van, "és reméli, hogy a korrupt orosz rendőrök nem tartóztatják le az édesanyját".

A Mama névre keresztelt kislány kegyetlen világba született: szülei jelenleg a hatóságok elől bujkálnak, miután provokatív, erőszakos művészeti akcióikkal magukra vonták az orosz igazságszolgáltatás haragját. A Vojna művészcsoport ugyan nemzetközi hírnevet is szerzett egy szentpétervári csapóhídra festett óriási pénisszel, erőszakosabb akcióik miatt azonban menekülniük kell. A csoport korábban rendőrautók felborogatásával, egy rabszállító felgyújtásával is tiltakozott a rendőrség és a korrupció ellen, ezért többek között hatóság elleni erőszakkal és huliganizmussal vádolják őket.

A Vojna csoport három vezetőjétől, Natalja Szokoltól, Oleg Vorotnyikovtól és Leonyid Nyikolajevtől még 2010 novemberében minden személyi okmányt elkoboztak a rendőrök- írta az [origo]-nak Jana Szarna, a csoport aktivistája. A művészek bíróságon próbálták visszaperelni irataikat, de nem jártak sikerrel, ezért most az anyának és újszülött gyerekének sincs semmilyen hivatalos papírja. "Oroszországban pedig személyi igazolvány nélkül semmi sem történik, ezért sem Szokol, sem gyermeke nem jogosultak egészségügyi ellátásra" - közölte az [origo]-val Jana Szarna.

Natalja Szokolnak és élettársának, Oleg Vorotnyikovnak van egy másik kisfia, Kasper, akire korábban már megpróbáltak lecsapni a hatóságok. A gyereket egy időre elszakították szüleitől és "ismeretlen gyermekként" egy gyerekkórházban helyezték el. Az intézetből Vorotnyikov "lopta vissza" a fiát, aki most szintén papírok és egészségügyi ellátás nélkül él a rendszer ellen lázadó művészek között.

Óriás pénisszel a világhír felé

A 2007-ben alapított művészcsoport pimasz, gyakran erőszakos akciókkal hívta fel magára a figyelmet. Legutóbbi akciójukat szilveszterkor követték el, ekkor télapóruhába öltözve gyújtottak fel egy rendőrség rabszállítót egy rendőrőrs udvarán, amivel az orosz politikai foglyoknak akartak boldog új évet kívánni.

Forrás: Vojna csoport
Forrás: Vojna csoport

Vorotnyikov, Szokol és Mama közvetlenül az otthonszülés után

Az önmagát a fényűzés és a konformizmus ellen háborút vívó baloldali művészközösségként meghatározó csoport radikális akcióival az oroszországi emberi jogi helyzetre is igyekszik ráirányítani a figyelmet. Akcióik értékét abban mérik, mennyire keltették fel a hatóságok figyelmét.

A csoport 2010-ben lett nemzetközileg is ismert, amikor egy hatalmas péniszt festettek egy csapóhídra Szentpétervárott. Az akciónak "A farok, amit elkapott a KGB" címet adták, mert a falloszt a szovjet titkosszolgálat utódjának számító FSZB székháza elé festették: amikor a hidat éjszaka a szokásos menetrend szerint felnyitották, a titkosszolgálat épülete előtt távolról is jól látható volt az égnek meredő, 65 méteres hímvessző.

Ezért az akcióért tavaly nekik ítéltek egy rangos, kortárs művészeti díjat. A csoport az ezzel járó pénzjutalmat politikai foglyoknak ajánlotta fel.

A társaság mindig nyíltan támadta az orosz hatóságokat, a politikai rendszert, sőt a művészeket is. Volt, hogy tagjai rendőrautót borítottak fel performanszként, de olyan is előfordult, hogy egyik tagjuk bontott csirkét gyömöszölt hüvelyébe egy piacon, mások pedig origát rendeztek egy múzeumban. A Vojna több tagját is letartóztatták már, Vorotnyikovért például kétszer is az ismert brit graffitis, Banksy tette le a 300 ezer rubeles (kétmillió forintos) óvadékot.