Visszahívták posztjára a romániai tüntetéseket kirobbantó orvost

Vágólapra másolva!
Kedden visszahívták a román egészségügyi minisztérium államtitkár-helyettesi posztjára Raed Arafatot. A román mentőszolgálat korszerűsítése miatt nagy társadalmi támogatottságot élvező orvos hat napja adta be a lemondását egy vita miatt, ami után szimpatiatüntetések kezdődtek Romániaban, a tiltakozók ma már a román kormány távozását követelik.
Vágólapra másolva!

Visszahívta Emil Boc román miniszterelnök az egészségügyi minisztérium államtitkár-helyettesi posztjára Raed Arafat palesztin származású román orvost, akinek a múlt heti lemondása óta tüntetések vannak Romániában. Boc kedden tárgyalt a román állampolgársággal rendelkező orvossal, majd bejelentette: Arafat kész visszatérni korábbi posztjára, amelyről a múlt kedden mondott le. Boc rámutatott: Traian Basescu államfővel is egyeztetett, aki szintén egyetértett az orvos visszatérésével.

Arafat a múlt héten az egészségügyi rendszer - beleértve a sürgősségi mentőszolgálat - privatizációja kapcsán került éles vitába Basescuval egy televíziós műsorban. Az államfő akkor félreérthetetlenül utalt arra, hogy távoznia kell a minisztériumból, ha nem ért egyet az egészségügy reformját előíró törvénytervezettel. Arafat be is nyújtotta lemondását, aminek nyomán több városban szimpátiatüntetéseket szerveztek az orvos mellett. A megmozdulások hatására Basescu már pénteken visszavonta a társadalmi vitáról a törvénytervezetet.

Hatodik napja tartanak a tüntetések Bukarestben és Románia számos városában. Kedden délután a román csendőrség friss adatokat közölt a hétfő esti tüntetések mérlegéről. E szerint 52 romániai településen több mint 13 ezer ember vonult utcára az államfő és a kormány lemondását követelve. A karhatalmi erők 150 embert állítottak elő.

A vitatott törvénytervezetnek a társadalmi vitából való kivonása után Arafat visszahívása már a második olyan lépés, amelyet a hatalom tesz az elégedetlenkedők lecsillapítása érdekében. A tüntetők kezdetben az új egészségügyi törvény tervezete miatt tiltakoztak, annak visszavonása óta azonban a kormány menesztését követelik. Az [origo] romániai eseményekről készített összefoglalóját itt találja. Arafat - aki Romániában végezte orvosi tanulmányait, és azóta folyamatosan Romániában él - azért örvend köztiszteletnek, mert ő kezdeményezte és felügyelte a román sürgősségi mentőszolgálat korszerűsítését, a szolgálat a régióban az egyik leghatékonyabb, nemzetközileg is elismert.