Utazási kedvezménnyel csábítják újabb hajóútra a Costa Concordia túlélőit

Vágólapra másolva!
Nevetségesnek és sértőnek nevezte a múlt hét pénteki luxusahajó-baleset egyik túlélője, hogy a Costa Concordiát működtető társaság harmincszázalékos utazási kedvezménnyel próbál kedveskedni a óceánjáró utasainak. Az amerikai székhelyű cég a múlt héten telefonon hívogatta a túlélőket: vannak-e rémálmaik és szükségük van-e bármilyen tanácsra.
Vágólapra másolva!

Harmincszázalékos utazási kedvezményt kínál a Costa Concordia tulajdonosa a múlt hét pénteken, az olasz partoknál történt luxushajó-baleset túlélőinek, amennyiben a jövőben is velük utaznak - írja a brit Telegraph online kiadása. Az árengedményről szóló ajánlatot az amerikai székhelyű Carnival Group tulajdonában lévő Costa Cruises tette. Az egyik túlélő szerint a hajótársaság ajánlata nevetséges és sértő: "Nagyot csalódtam bennük." A cégnek nem ez az első segítő szándékú lépése: a hajóbaleset után a Carnival telefonon hívta a túlélőket arról érdeklődve, hogy vannak-e rémálmaik, álmatlan éjszakáik és szükségük van-e tanácsadásra.

A Costa Cruises szóvivője azt mondta, a vállalat mindent megtesz azokért az utasokért, akik közvetlenül érintettek. "A cég nemcsak visszafizeti az utazási költséget mindenkinek, de harmincszázalékos kedvezményt kínál a jövőbeni utazásokhoz azoknak, akik hűek akarnak maradni a céghez" - tette hozzá. A Costa Cruises már küldött az utasoknak egy levelet, amelyben azt kérte, részletezzék az őket ért károkat és a balesethez kötődő költségeiket, hogy visszafizethessék nekik ezeket.

Közben a BBC arról ír, hogy perre számíthat a Costa Concordia tulajdonosa. Az olasz fogyasztóvédelmi szervezet, valamint két amerikai ügyvédi iroda közölte a brit közszolgálati csatornával, hogy utasonként legalább 160 ezer dollárt (mintegy 120 ezer eurót) követelnek a Costa Cruises cégtől. A Costa Cruises a hajó kapitányát, Francesco Schettinót tartja felelősnek a balesetért, amelyben legkevesebb tizenegy ember vesztette életét. A luxushajón 4200-an tartózkodtak, amikor a múlt pénteken Giglio szigete mellett sziklának ütközött, és felborult.

Mindeközben a mentőalakulatok folytatják a keresést a 20 még eltűnt személy után. A hajó óránként néhány millimétert mozdul el, és a BBC helyszínen lévő tudósítója szerint lehetséges, hogy a hatalmas óceánjáró lecsúszik a szikláról, amely jelenleg fogva tartja. Ha a mélyebb vizek felé sodródik, fennáll a veszélye, hogy a tartályokból üzemanyag kerül a tengerbe. Vasárnap kora hajnalban újra fel kellett függeszteni az eltűntek keresését, mert az oldalára borult luxushajó ismét megmozdult, veszélyessé téve a mentési munkálatokat - közölte egy hivatalos szóvivő.

"A kutatást hajnali 1 óra 30 perckor felfüggesztettük, amikor mozdult egyet a hajó" - mondta Francesca Maffini, a polgári védelem szóvivője. Közlése szerint műszaki szakértők tanácskozása folyik, "hogy elemezzék az adatokat, megállapítsák, mennyit mozdult el a Concordia s miért, majd eldöntsék, folytatható-e a keresés és miképpen". A hajótest víz alatt lévő részének átkutatása a pénteki szünet után szombaton folytatódott, és akkor találtak rá egy nő holttestére, ő a baleset tizenkettedik megtalált áldozata.

A hajóbalesetről szóló összes [origo]-s cikket itt olvashatja.