Újabb öt holttestet találtak a felborult olasz luxushajón

Vágólapra másolva!
Összesen 11-re emelkedett a pénteki olaszországi hajóbaleset áldozatainak száma, miután öt holtteset találtak a mentőcsapatok a Costa Concordia utasterében kedden. Több mint húsz embert még mindig keresnek, egyelőre nem tudni, hogy az öt megtalált holttest között van-e a hajóról eltűnt két magyar.
Vágólapra másolva!

Olasz mentőcsapatok újabb öt holttestre bukkantak a pénteken elsüllyedt olasz luxushajón, ezzel hivatalosan 11-re emelkedett a baleset halottainak száma - írja a brit BBC kedden. Hétfő esti hivatalos közlés szerint akkor még 29 embert tartottak nyilván eltűntként a hajóbaleset után, 25 utasról és a személyzet tagjai közül négy főről továbbra sem tudnak. Egyelőre nem tudni, hogy utasokat vagy a személyzet tagjait találták meg, két magyart továbbra is keresnek, azt sem tudni, hogy a most megtalált holttestek között van-e valamelyikük.

A nyomozók kedden hallgatják ki a hajó kapitányát, akit az ügyészek várhatóan gondatlanságból elkövetett emberöléssel és hajótörés előidézésével gyanúsítanak meg. Olasz lapok telefon- és rádióbeszélgetésekre hivatkozva azt írják: a kapitány felmászott a sziklákon, és taxit akart fogni magának. Francesco Schettinót felelősségre vonás fenyegeti azért is, mert túl korán hagyta el hajót. Az olasz ügyészek kizárják azt, hogy műszaki hiba okozhatta a szerencsétlenséget. Szerintük a baleset pillanatában a kapitány a parancsnoki hídon volt, és "súlyos hibát" követett el.

A felborult hajó ökológiai katasztrófát is okozhat. Üzemanyagtartályában ugyanis 2400 tonna gázolaj van. Ha ennek akár csak egy része a tengerbe ömlik, az hosszú időre beszennyezheti Giglio sziget partjait és a Tirrén-tenger egy részét. A sziget 20 kilométerre fekszik a szárazföldtől és mintegy 50 kilométerre Elba szigetétől.