Sorozatos robbantásos merényletek Nigéria északi részén

Vágólapra másolva!
Összesen nyolc robbantásos merényletet hajtott végre az iszlamista Boko Haram csoport Nigéria északi részén pénteken. A csoport december óta több támadást is végrehajtott, főleg keresztények ellen.
Vágólapra másolva!

Egymás után nyolc robbantásos merényletet és fegyveres támadást követtek el pénteken szélsőséges iszlamisták Nigéria nagy északi városában, Kanóban - jelentették a hírügynökségek. Az esti órákig legalább nyolc halálos áldozatot számoltak a hatóságok. Rendőrségi források szerint egy öngyilkos merénylő a város egyik rendőrkapitányságát támadta meg, és legalább három embert megölt. A helyi bevándorlási hivatal három alkalmazottjával egy lövéssorozat végzett. Rajtuk kívül életét vesztette egy újságíró és egy kamikaze támadó is. A hatóságok szerint a veszteséglista még nem végleges. A BBC rádió hausza nyelvű adásánál egy szóvivő jelentkezett a Boko Haram nevű szélsőséges csoport nevében, és közölte, hogy ők állnak a támadások mögött.

A csoport karácsonykor több terrortámadást hajtott végre, amelyek közül a legsúlyosabb 44 áldozatot szedett a főváros, Abuja egyik katolikus templomában. A nigériai államfő december 31-én rendkívüli állapotot vezetett be négy északi szövetségi államban, ahol a szekta a legaktívabb. Támadásai szinte mindennaposak ezeken a területeken. Kano államban nincs rendkívüli állapot. Január elején is több robbantásos merénylet történt az ország északi részén, miután a Boko Haram szerint lejárt a keresztényeknek adott határidő, hogy elhagyják Nigéria északi részét.