Sok halott egy összehangolt iszlamista támadás után Nigériában

Nigéria, robbantás, merénylet, Boko Haram iszlamista szervezet
Vágólapra másolva!
Legalább 121 ember meghalt a radikális Boko Haram iszlamista szervezet péntek esti támadásában a nigériai Kano városában.
Vágólapra másolva!

Legalább 121 ember meghalt Kano észak-nigériai nagyvárosban egy radikális iszlamista szekta összehangolt támadásaiban - közölte szombaton a nigériai vöröskereszt nevének elhallgatását kérő illetékese. A támadásokat péntek este hajtották végre a 9 millió lakosú városban. Egy halottasházi dolgozó szerint 126 holttestet szállítottak be a lövöldözések után.

A támadások délután kezdődtek, a pénteki muzulmán imák után, amikor a kereskedők a hétvégére bezárták az üzleteket. A szövetségi rendőrség által péntek éjjel kiadott közlemény szerint a fegyveresek öt rendőrségi épületre, két bevándorlási hivatalra és a nigériai állambiztonsági szolgálat helyi irodáira támadtak rá.

Nwakpa O. Nwakpa, a nigériai vöröskereszt szóvivője elmondta, hogy önkéntesek nyújtottak segítséget a megtámadottaknak, és szállították a súlyos sérülteket a helyi kórházakba. A támadásokban legalább ötvenen sebesültek meg. Az állami hatóságok péntek éjjel huszonnégy órás kijárási tilalmat rendeltek el a városban.

A támadásokat a Boko Haram szekta vállalta magára a sajtónak küldött üzenetében. A szekta szóvivője a támadást azzal indokolta, hogy a szövetségi állam kormánya nem volt hajlandó szabadlábra helyezni a Boko Haram őrizetben lévő tagjait.

A Boko Haram egyre nagyobb szabású és véresebb támadásokat hajt végre Nigéria-szerte: az iszlám törvénykezés, a saría bevezetését szeretné elérni a számos etnikum lakta 160 milliós afrikai országban. A szervezet tavaly 510 embert ölt meg, idén pedig már 196 emberölést írnak a számlájára az amerikai hírügynökség statisztikája szerint.

Forrás: AFP/Aminu Abubakar

Forrás: AFP/Aminu Abubakar