Rabok rokonai foglaltak el egy börtönt Venezuelában

Vágólapra másolva!
Mintegy ezer családtag, nagyrészt nők költöztek be a venezuelai főváros egyik börtönébe, hogy így tiltakozzanak az intézményben uralkodó körülmények ellen. Az ország börtönügyi minisztere viszont azt állítja, hogy a rabok hozzátartozóit az amerikai hírszerzés pénzeli.
Vágólapra másolva!

Tiltakoznak a börtönben uralkodó körülmények ellen a fogvatartottak rokonai, így mintegy ezren nem hajlandók elhagyni a Yare nevű büntetés-végrehajtási intézetet - írja internetes oldalán a BBC brit közszolgálati médium.

A nagyrészt nőrokonokból álló csoport tagjai a Caracas melletti börtönben töltik az újévi ünnepeket. Az asszonyok a késlekedő ítélkezés és állítólagos visszaélések ellen tiltakoznak - olvasható a BBC-n.

A venezuelai börtönügyi miniszter szerint a rabok rokonai tulajdonképpen "túszul ejtették" saját magukat, de mint mondta, továbbra is tárgyalnak velük, hogy megoldják a helyzetet - írta a BBC. A miniszter azzal is megvádolta a tiltakozókat, hogy a CIA pénzeli őket.

Tavaly júliusban Hugo Chavez venezuelai elnök börtönminisztériumot hozott létre a rendszer megújítására, miután lázadás tört ki a Caracas melletti El Rodeo börtönben.

A venezuelai börtönök általában túlzsúfoltak, és rendszeresek az erőszakos összecsapások a rabok között. Emberi jogi csoportok szerint évente mintegy háromszáz fogvatartott hal meg Venezuela börtöneiben.