Napok óta csatáznak a kínai rendőrök a tibetiekkel

Vágólapra másolva!
Ketten meghaltak, több civil és tucatnyi rendőr megsérült az elmúlt két nap tibetiek és rendőrök közötti összecsapásaiban. A kínai rendőrség szerint Luhuóban megtámadták őket a lázadók, míg külföldi tibeti szervezetek szerint a településen a rendőrség elzárta a külvilágtól a kolostorukat.
Vágólapra másolva!

Két halottja, civil sebesültjei és közel 20 rendőri sérültje van az elmúlt két nap tibetiek és rendőrök közötti összecsapásainak a délnyugat-kínai Szecsuan tartomány tibeti prefektúrájának két településén - jelentette a kínai állami média helyi forrásokra hivatkozva.

Kedden a rendőrség új épületét érte támadás Szedában - jelentette a Hszinhua hírügynökség. Eszerint kora délután a Molotov-koktélokkal, késekkel és kövekkel támadó tömeg ellen éles fegyvert is használtak, aminek következtében egy ember meghalt, egy megsebesült. A helyi rendőrség egyik tisztje elmondta, hogy a védelmi fegyvereikkel nem értek célt, nem tudták a tömeget feloszlatni. Az összecsapásban 14 rendőr sérült meg.

A Luhuo megyei hétfői zavargásokban egy lázadó meghalt, öt rendőr megsebesült - állítja a Hszinhua, beszámolva arról, hogy több mint száz ember támadta meg a rendőrséget, két rendőr- és két tűzoltóautót megrongáltak, betörtek a közeli boltokba és az egyik bankba, ahol a bankautomatában okoztak kárt. A zavargásokra egy rémhír szolgáltatott alapot, miszerint három szerzetes készült felgyújtani magát, és az összegyűltek meg akarták akadályozni, hogy a holttestük a hatóságok kezébe kerüljön - szól a hírügynökségi beszámoló.

"Az elszakadási törekvéseket segítő külföldi csoportok tevékenysége, a szándék az igazság elferdítésére és a kínai kormány hiteltelenítésére nem lesz sikeres" - jelentette ki az eseményekkel kapcsolatban Hung Lej külügyminisztériumi szóvivő. Hozzátette: "a kínai kormány, mint mindig, a jövőben is fel fog lépni a bűnözés ellen, és elszánt a normális társadalmi rend fenntartása tekintetében".

Külföldi tibeti szervezetek, mint például a londoni székhelyű Free Tibet és az International Campaign For Tibet (ICT) emlékeztetnek arra, hogy az elmúlt egy évben legalább 16 tibeti gyújtotta fel magát tiltakozásul, és arról adtak hírt, hogy két tibeti meghalt, többen megsérültek a szecsuani összecsapásokban, továbbá hogy Luhuóban a rendőrség körülvette a helyi kolostort, amellyel megszűnt az összeköttetésük.

Az Egyesült Államokat aggasztják a Szecsuanban történt erőszakos cselekmények - közölte Victoria Nuland. A külügyi szóvivő tájékoztatása szerint Washington felhívta a kínai kormány figyelmét arra, hogy nem hoz eredményt az a politika, amelyet a tibetiek lakta területeken folytat, mert feszültséget kelt, és fenyegeti a tibetiek vallási, kulturális és nyelvi azonosságát.

Lobsang Sangay, az észak-indiai Dharamszalában száműzetésben lévő tibeti emigráns kormány feje a nemzetközi közösség beavatkozását kérte szerdán ahhoz, hogy véget vessen a tibeti tüntetők és a kínai rendőrök között kirobbant erőszaknak. A kiadott közlemény szerint a nemzetközi közösség nem maradhat közömbös a történtek iránt, közbe kell lépnie az újabb vérontás megakadályozása érdekében.