Az EU-ról szavaz Horvátország

Vágólapra másolva!
Megkezdődött Horvátországban az európai uniós csatlakozásról szóló népszavazás vasárnap reggel. A legutóbbi felmérések szerint a horvátok 55-60 százaléka támogatja a csatlakozást, de szombaton tüntettek a csatlakozás ellen, és néhányan megpróbálták eltávolítani a Zágráb főterén felállított európai uniós zászlót.
Vágólapra másolva!

A horvátországi népszavazáson egyszerű többséggel döntenek az EU-csatlakozás mellett, a részvételi arány nem számít. A legutóbbi közvélemény-kutatási eredmények szerint a szavazásra jogosultak 55-60 százaléka támogatja az uniós tagságot, 30 százalék pedig ellenzi.

A szavazóhelyiségeket hét órakor nyitották meg, és 19 órakor zárják be. Az első részeredmények 20 órakor várhatók. "Önök Horvátország történetének egyik legfontosabb döntését fogják meghozni" - jelentette ki korábban Ivo Josipovic államfő, aki támogatja a csatlakozást.

Szombaton tüntetők egy csoportja megpróbálta eltávolítani a Zágráb főterén felállított európai uniós zászlót. A rendőrség megakadályozta ezt, és feloszlatta a tüntetést. Többen megsérültek, három embert előállítottak.

Horvátország tavaly decemberben írta alá az uniós csatlakozási szerződést, amely 2013 júliusában lép életbe, ha a horvát lakosság mellette szavaz, és a jelenlegi 27 uniós tagállam ratifikálja a szerződést.