Megfenyegette az őt leleplezni készülő újságot a német elnök

Vágólapra másolva!
A Süddeutsche Zeitung szerint Christian Wulff német államfő megpróbálta letiltani az első, félmillió eurós magánkölcsönéről szóló cikket a legnagyobb német bulvárlapnál, és büntetőjogi eljárással fenyegetőzött. Fenyegetését a szerkesztőség üzenetrögzítőjére mondta rá.
Vágólapra másolva!

A német államfő megfenyegette az ország legnagyobb példányszámú napilapját, és büntetőjogi következményekkel fenyegette meg a róla szóló íráson dolgozó újságírót - számol be az esetről a német The Local internetes újság a Süddeutsche Zeitungra hivatkozva.

Ebben arról írnak, hogy amikor Christian Wulff rájött, hogy a Bild, a legnagyobb példányszámban eladott német újság félmillió eurós baráti magánkölcsönének részleteiről készít cikket, Wulff azonnal felhívta az újság főszerkesztőjét, és dühös hangvételű üzenetet hagyott a rögzítőjén.

Mint arról korábban beszámoltunk, a német elnök és felesége félmillió eurós, vagyis mintegy 150 millió forintos magánhitel-szerződést írt alá 4 százalékos kamatra Edith Geerkensszel, egy gazdag vállalkozó feleségével 2008 októberében, amikor még alsó-szászországi tartományi miniszterelnök volt.

A Süddeutsche Zeitung szerint Wulff december 12-én hívta fel a főszerkesztőt, és azt akarta elérni, hogy ne hozza nyilvánosságra a történteket. "Háborúval" fenyegette meg az újságot, valamint büntetőjogi eljárást helyezett kilátásba a cikket jegyző újságírót illetően is. Hogy utóbbin pontosan mit értett, egyelőre nem tisztázott.

Az újság szerint Wulff azt mondta, hogy megszakít minden kapcsolatot a lapot kiadó Axel Springerrel, ha közreadja az általa hihetetlennek nevezett történetet. Másnap a Bild megjelentette a cikket. Azóta az államfő szinte folyamatosan magyarázkodásra kényszerül, de az ellentmondásos elemek száma egyre nő. Így például az államfő december 15-én kiadott közleményéből arra lehetett következtetni, hogy a baráti kölcsönt már kiváltották egy teljesen hétköznapi lakáshitellel. Az érintett bank viszont december végén azt közölte, hogy csak a napokban véglegesítették a szerződést.