Lengyelország nem tervezi az euró bevezetését 2015-ben

lengyel euró, Jacek Rostowski lengyel pénzügyminiszter az Ecofin gazdaségi konferencián 2011.11.08-án
Vágólapra másolva!
Az euróövezeti csatlakozáshoz szükséges követelményeket teljesíti, az eurót azonban nem vezeti be 2015-ben Lengyelország.
Vágólapra másolva!

Lengyelország 2015-re teljesíteni kívánja az euróövezeti csatlakozáshoz szükséges legfontosabb fiskális követelményt, de erre az időpontra nem tervezi az euró bevezetését - közölte az ország pénzügyminisztere. Jacek Rostowski azt mondta, hogy a GDP-arányos államháztartási hiány egy százalék alatt lesz 2015-ben a tavalyi 5,6 százalék után, azaz teljesíti azt a legfontosabb költségvetési előírást, amelynek alapján lecserélhetné a zlotyt euróra.

Ahhoz, hogy egy ország bevezesse az eurót, előtte csatlakoznia kell az euróövezet előszobájának tekintett ERM-2 árfolyamrendszerhez. Jacek Rostowski a múlt év végén azt mondta, hogy a kormány nem tervezi a csatlakozást a következő négy évben. Az euróövezeti belépés előtt két évig kötelező ERM-2 árfolyamrendszerben egy valuta plusz-mínusz 15 százalékkal ingadozhat az illető ország és az EU pénzügyi hatóságai által közösen megállapított sávközép körül.

Lengyelország 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz. Négy évvel később már felvetődött, hogy 2012-ben az euróövezet tagja lesz. Ez a remény azonban szertefoszlott a globális pénzügyi válság miatt, Lengyelország ugyanis a romló feltételek miatt nem tudta teljesíteni a csatlakozáshoz szükséges előírásokat.