Harci gépeket szállít Szíriának az orosz kormány

Vágólapra másolva!
Az orosz állami fegyverkereskedelmi céghez közel álló egyik forrás a Kommerszant orosz lapnak azt mondta, harci repülőgépeket ad el a kormány Szíriának. A washingtoni diplomácia aggasztónak nevezte az ügyletről szóló híreket.
Vágólapra másolva!

Oroszország szerződést írt alá harci gépek Szíriának történő eladásáról - írta hétfőn a Kommerszant orosz napilap. A lap a Roszoboronexport állami fegyverkereskedelmi céghez közel álló, nevének elhallgatását kérő forrásra hivatkozva azt írta, hogy az 550 millió dolláros üzlet 36 darab Jak-130-as gép szállítására vonatkozik. A vállalat szóvivője nem kívánta kommentálni az értesülést.

"Ugyanazt a cikket olvastuk, mint önök. Magától értetődik, ha bebizonyosodik, az eléggé aggasztó lesz" - reagált a hírre Victoria Nuland amerikai külügyi szóvivő. Jeffrey Feltman közel-keleti ügyekben illetékes külügyi államtitkár-helyettes hétfőn Moszkvában járt, és Szíria az általa felvetett kérdések középpontjában állt - tette hozzá a külügyi szóvivő. "Minden egyes alkalommal, amikor Szíriáról beszélünk Oroszországgal, emlékeztetjük arra, mennyire veszélyes folytatni a [Damaszkusz részére történő] fegyvereladást, és arra biztatjuk, tegyen meg mindent az ilyen lépések beszüntetésére" - tette hozzá Victoria Nuland.

A Jak-130 két hajtóműves harci kiképző gép, amelyet szárazföldi célpontok elleni támadásra is lehet használni. Az orosz légierő nemrégiben 55 ilyen gépet állított hadrendbe. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a múlt héten közölte, hogy Moszkva nem tartja szükségesnek, hogy magyarázatot adjon vagy bocsánatot kérjen a miatt a gyanú miatt, hogy egy orosz hajó lőszert szállított Szíriának az Európai Unió fegyverembargóját figyelmen kívül hagyva. "Oroszország a nemzetközi jogot tiszteletben tartva járt el, és nem hagyja magát más országok egyoldalú szankciói által vezéreltetni" - mondta a miniszter.