Kétharmados győzelem közelében az egyiptomi iszlamisták

Vágólapra másolva!
A Muszlim Testvériség pártja több mint 40, a szélsőséges szalafisták pedig 20 százalékot szereztek az egyiptomi parlamenti választásokon - jelentették be szombaton. Az előzetes eredmények alapján úgy tűnik, hogy a vallásos iszlamista pártok közel kétharmados többséget szerezhetnek az alsóházban, így kedvük szerint alakíthatják majd az ország leendő alkotmányát.
Vágólapra másolva!

Egyre egyértelműbbé válik az iszlamista hatalomátvétel Egyiptomban, ahol a parlamenti választások harmadik szakasza után úgy tűnik, közel kétharmados többséget szerezhetnek a vallásos és iszlamista pártok. A magát mérsékelt iszlamistának tartó Muszlim Testvériség a hét végén bejelentette: az utolsó forduló eredményeinek ismeretében a képviselői helyek legalább 41 százalékát szerezte meg a parlament alsóházában. Más iszlamista mozgalmakkal, köztük a radikális szalafistákkal együtt pedig az iszlamisták a mandátumok közel kétharmadát birtokolják - közölte a szervezet.

Az észak-afrikai országban kedden és szerdán tartották az alsóházi választások harmadik, utolsó szakaszát, mivel az ország különböző területein három különböző szakaszban, más és más időpontokban szavazhattak a választók. A Muszlim Testvériség szombaton jelentette be, hogy formációja, a Szabadság és Igazságosság Pártja a 498 tagú alsóházban a mandátumok 41 százalékát szerezte meg.

A testvériségnél sokkal radikálisabb szalafisták pártja, az an-Núr a mandátumok 20 százalékát kapta meg. Az an-Núr nem titkolja, hogy a demokráciát csak eszköznek és végső soron az iszlámmal össze nem egyeztethető berendezkedési formának tartja, a későbbiekben pedig a vallási iratok - mindenekelőtt a Korán - szó szerinti értelmezésén alapuló államrendet akarnak bevezetni.

Bár az alsóház végleges összetétele várhatóan csak hetek múlva derül ki, valószínűtlen, hogy csökken az iszlamisták túlsúlya. Az iszlamista mozgalmak közel kétharmados többsége nagy riadalmat kelt a liberális egyiptomi pártok, valamint a keresztény közösség soraiban. A Muszlim Testvériség - nyilván a közelgő hatalom felelősségének súlya alatt, továbbá a szalafistáktól való különbözőségük kidomborítására - igyekszik nyugtatni a külvilágot és világi, illetve a kopt keresztény honfitársakat.

A várhatóan február végére teljessé váló törvényhozás soraiból a tervek szerint bizottságot hoznak létre az új egyiptomi alkotmány megfogalmazására - e bizottság tevékenységére az iszlamistáknak vélhetően szintén jelentős befolyása lesz. A legfelsőbb katonai tanács, amely Mubarak tavaly február 11-i bukását követően ragadta magához a hatalmat, a tervek szerint június vége előtt adja át helyét a polgári kormánynak.