Gyémántbányáról adtak le hamis fülest a dél-koreai külügyben

Vágólapra másolva!
Erősen túlértékelte egy állami gyémántbánya értékét néhány külügyminisztériumi tisztségviselő Dél-Koreában. A részvények árfolyamának ezt követő meredek emelkedéséből több millió dolláros nyereséget értek el, a hatóság nyomozást indított.
Vágólapra másolva!

A külügyminisztérium irodáiban tartottak razziát a dél-koreai hatóságok hétfőn. A gyanú szerint a hivatal több munkatársa is részt vett egy olyan valótlan tartalmú nyilatkozat közzétételében 2010 decemberében, mely egy állami tulajdonú gyémántbányáról szólt - számol be az esetről a brit BBC.

Ebben az állt, hogy az amúgy Kamerunban található bányában több mint 400 millió karát gyémánt található (ami több mint kétszerese a világ éves gyémánttermelésének). A nyomozók szerint az érintett munkatársak barátai és családjaik hatalmas nyereségre tettek szert, amikor a bánya részvényeinek értéke a közlemény hatására felszökött.

A vádlottak között van a külügyminisztérium magas rangú diplomatája is; az energiaügyekért felelős Kim Eun-seokot a múlt héten elbocsátották. A nyomozók szerint a férfi és családja több millió dolláros nyereségre tett szert a bányacég részvényeinek árfolyamemelkedéséből. A férfi tagadja, hogy bűncselekményt követett volna el.

Az ügyészek hétfőn a hivatal több munkatársának számítógépét lefoglalták. Az ország pénzügyi felügyelete vizsgálatot kezdeményezett hat személy ellen, akiket tisztességtelen kereskedelemmel vádolnak az állítólagos átverés miatt.

A BBC szöuli tudósítója szerint a korrupciós botrányok megszokott jelenségek a dél-koreai politikában, és nagy figyelem irányul rájuk, különösen a választások évében. Az országban idén elnökválasztás és országgyűlési választások is lesznek.