EU-barát jelöltek nyerték a finn elnökválasztás első fordulóját

Vágólapra másolva!
A konzervatív és a zöldpárti jelölt nyerte a finn elnökválasztás vasárnapi, első fordulóját, így ők csak rájuk lehet majd szavazni a két hét múlva esedékes második fordulón. A választási kampány fő témája az EU volt, több jelölt például az euróövezetből való kilépést szorgalmazta.
Vágólapra másolva!

Két Európa-barát politikus jutott be a finn elnökválasztás második fordulójába. A konzervatív Sauli Niinistö, a legfőbb kormányzó erő, a Nemzeti Koalíciós Párt jelöltje fölényes győzelmet aratott a választás vasárnap tartott első fordulójában. Vele együtt a zöldpárti Pekka Haavisto jutott be a két hét múlva esedékes második fordulóba.

Az igazságügyi minisztérium tájékoztatása szerint Niinistö a leadott szavazatok 37 százalékával végzett a mezőny élén. A másodikként befutó Haavisto a voksok 18,8 százalékát szerezte meg. Szorosan következik a nyomában Paavo Va:rynen, az ellenzéki Centrumpárt jelöltje 17,5 százalékkal, míg a nacionalista Timo Soini 9,4 százalékos eredménnyel a negyedik helyen futott be.

Mivel egyik jelölt sem szerezte meg a leadott szavazatok legalább 50 százalékát, két hét múlva, február 5-én második fordulót kell rendezni, s ebben már csak a két legjobban szereplő politikus - Niinistö és Haavisto - vehet részt. A választási részvétel 72,7 százalék volt, valamivel alacsonyabb a 2006-os elnökválasztás első fordulójában mért 73,9 százaléknál.

A választási kampány főleg Finnország európai uniós politikája körül forgott. Bár az államfő október óta már nem szólhat bele ebbe a kérdésbe, a Finnországot is közelről érintő euróövezeti válság miatt az európai politika volt a választási kampány leghangsúlyosabb témája. Az első forduló eredménye visszaigazolta a közvélemény-kutatási eredményeket, amelyekből kitűnt, hogy a finn szavazópolgárok inkább az EU-párti elnökjelölteket támogatják.

Kik indultak az elnökségért?

A 63 éves Sauli Niinistö tapasztalt politikus, a szociáldemokraták vezette koalíciós kormányban igazságügyi (1995-1996), majd pénzügyminiszter (1996-2003) volt. Szigorú költségvetési politikájáról és töretlen akaratáról ismert. Az ő irányításával lett Finnország az euróövezet tagja. Választási kampányában határozottan védelmébe vette a közös európai valutát.

Pekka Haavisto először 1987-ben lett a finn parlament tagja. 53 éves, a Zöld Liga jelöltje, 1995 és 1999 között környezetvédelmi miniszter volt. Jelenleg a zöldek parlamenti frakcióvezetője. Az ENSZ Környezetvédelmi Alapjánál és dárfúri különmegbízottként szerzett konfliktusmegoldó tapasztalatokat.

Paavo Va:rynen meggyőződéses euroszkeptikusként kampányát Finnország EU- és euróövezeti tagságának ellenzésére építette fel. A márka újbóli bevezetését szorgalmazza. Timo Soini 2003-ban lett képviselő az Igazi Finnek nevű nacionalista és bevándorlásellenes párt színeiben, s ugyancsak a finn márka újbóli bevezetését akarja elérni.