Ellentüntetést szerveznek Putyin hívei

Vágólapra másolva!
Tüntetéssel válaszolnak Vlagyimir Putyin támogatói a választási csalások ellen szervezett megmozdulásra. A február 4-i tüntetésre azokat várják, akik nem akarják, hogy Oroszország játékszer legyen a külföldiek kezében.
Vágólapra másolva!

Ellentüntetést szervez Moszkvában szombatra, a Vlagyimir Putyinnal szemben készülő nagy ellenzéki tiltakozás napjára az orosz kormányfő elnökjelöltségét támogató nacionalista pártszövetség. A választási csalások elleni tiltakozásul korábban megtartott, "Putyin nélküli Oroszországot" követelő két decemberi ellenzéki megmozduláson tízezrek vettek részt.

"Ha nem akarod, hogy Oroszország játékszer legyen külföldiek kezében, gyere velünk tüntetni február 4-én" - írták az ellentüntetés szervezői honlapjukon. Helyszínként Moszkva nyugati részében lévő II. világháborús győzelmi emlékmű környékét, a Poklonnaja Gorát jelölték meg. "Nem akarjuk a polgárháborút, amelyre az ellenzék felszólít. Stabilitást akarunk. Ki más mint Vlagyimir Putyin tudja ezt nekünk biztosítani?" - mondta pártszövetség egyik aktivistája, Vlacseszlav Szivko, az Oroszország Hősei Alapítvány elnöke.

"Azok ellen tüntetünk, aki narancsszínű forradalmat (az 2004-es ukrajnai tömeges tüntetések elnevezése) akarnak Oroszországban, mint amilyen Líbiában és Szíriában volt" - mondta egy másik aktivista, a Rosszija közszolgálati televízió sztár műsorvezetője, Szergej Kurginyan. Kedden negyvenkilenc ellenzékit állított elő a moszkvai rendőrség, köztük Eduard Limonov írót egy engedély nélküli megmozduláson. A tüntetők "Nemet Putyinra!", "Nemet a választási csalásra" feliratú táblákkal jelentek meg.

A központi Triumfalnaja téren Eduard Limonov és a Másik Oroszország ellenzéki mozgalom által szervezett tüntetésen mintegy százan jelentek meg. A mozgalom minden 31 napos hónap utolsó napján tart engedély nélküli tüntetést az orosz fővárosban az alkotmánynak a gyülekezési szabadságot előíró 31. cikke védelmében. A megmozdulást a rendőrség eddig kemény kézzel feloszlatta. Limonov, aki nem indulhat a márciusi elnökválasztáson, továbbra is a 31-i megmozdulásokat szorgalmazza, s elhatárolta magát a külön szervezett nagy ellenzéki tüntetésektől.