Egy tanártól is megvonnák magyar állampolgársága miatt a szlovákot

Vágólapra másolva!
A révkomáromi tanár október végén jelentette be, hogy a szlovák mellé felvette a magyar állampolgárságot is. Miután nem tett eleget annak a felszólításnak, hogy önként mondjon le szlovák állampolgárságáról, a városi hivatal lakosság-nyilvántartó osztálya telefonon közölte vele: utasítást kaptak rá, hogy töröljék a nyilvántartásból.
Vágólapra másolva!

Újabb szlovákiai magyar közölte, hogy a magyar állampolgárság felvétele miatt a hivatalok személyi iratai leadására szólították fel. A Hírek.sk szlovákiai magyar hírportál információi szerint Fehér István révkomáromi tanár október végén Nyitrán jelentette be, hogy felvette a magyar állampolgárságot. Később az illetékes hivatal levélben közölte vele, hogy elveszíti szlovák állampolgárságát, és arra kérték, hogy töltse ki a mellékelt nyomtatványt, melyben lemond szlovák állampolgárságáról.

"Én azt átolvastam, és a kérdésekből egyértelműen megállapítottam, ha kitöltöm, eleget teszek az alkotmányban foglaltaknak, vagyis önként lemondok szlovák állampolgárságomról. Ezért én ezt az űrlapot nem töltöttem ki. Én nem vagyok hajlandó lemondani a szlovák állampolgárságomról" - mondta Fehér.

A körzeti hivatal ezután már nem kereste a tanárt, de a révkomáromi városi hivatal lakosság-nyilvántartó osztálya telefonon közölte vele: a nyitrai körzeti hivataltól értesítést kaptak, töröljék a lakossági nyilvántartásból, mert elvesztette a szlovák állampolgárságát. Fehér István azonban ilyen értesítést nem kapott a hivataltól.

Fehér az első tanár, aki a magyar állampolgárság felvétele miatt elveszítheti szlovák állampolgárságát. Iskolája, a Selye János Gimnázium ebben az ügyben nem kereste meg, de - mint mondta - a hatályos törvények értelmében Szlovákiában bárki, akár ugandai állampolgárságú ember is taníthat, ha ismeri az iskola és az állam nyelvét, és megvan hozzá a képesítése.

Arra a kérdésre, miért vette fel a magyar állampolgárságot, Fehér kifejtette: egyrészt élni szeretett volna azzal a jogával, hogy szabad magyar emberként élhessen egy szabad Európában, másrészt elégtételt szeretett volna venni felmenői kitelepítése miatt, s nem utolsósorban saját lelkiismeretének is meg akart felelni. "Én magyar ember vagyok, aki tiszteletben tartja minden nemzetiség jogait. Úgy gondolom, hogy ez a tisztelet nekünk, magyar embereknek is jár" - mondta a Hírek.sk-nak. "Mi fizetjük az adót, nem kell félnünk, nem vagyunk bűnözők, csak olyan emberek, akik élni kívánnak szlovák állampolgárként a jogaikkal ebben az országban" - fogalmazott.

Szlovákia a könnyített honosításról hozott magyarországi jogszabályra válaszul 2010 nyarán úgy módosította saját állampolgársági törvényét, hogy elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki önként felveszi egy másik ország állampolgárságát. A Robert Ficot váltó Iveta Radicová szlovák kormányfő 2010 júliusában egy interjúban azt ígérte: visszavonják az előző kormány által a magyar kettős állampolgársági törvényre adott szigorú válaszlépést, azonban a szlovák parlamenten nem mentek át a módosítást célzó javaslatok.