Most jön az igazi izgalom az amerikai elnökválasztási harcban

Vágólapra másolva!
Az egy héttel ezelőtt még politikai hullának tűnő Newt Gingrich nyerte a dél-karolinai republikánus előválasztást, így most már vele is komolyan számolni kell Barack Obama demokrata elnök kihívójaként. A második helyen Mitt Romney végzett, aki ugyan az indulók közül a legprofibb kampánygépezettel rendelkezik, viszont a jelek szerint a republikánus választók egy jelentős része nem bocsátja meg neki korábbi liberális nézeteit.
Vágólapra másolva!

Newt Gingrich nyerte a dél-karolinai előválasztást, amely a harmadik fordulója volt annak a küzdelemnek, amelyben eldől, ki lesz a republikánusok jelöltje Barack Obamával szemben a novemberi amerikai elnökválasztáson. Ez drámai fordulatot jelent a versenyben, néhány nappal ezelőtt ugyanis még egy másik jelölt, Mitt Romney győzelme tűnt biztosnak. Romney nyerte az előző, New Hampshire-i szavazást, és a felmérések csak az utóbbi néhány napban kezdték el mutatni Gingrich erősödését.

Romney végül a második helyen végzett, méghozzá jócskán lemaradva Gingrichtől. Közel 90 százalékos feldolgozottságnál Gingrich több mint 40 százalékon állt, míg Romney csak 27 százalékon. A harmadik helyen Rick Santorum végzett, a negyediken pedig Ron Paul.

Az eredmény azt jelzi, hogy az előválasztásokon eddig résztvevő republikánus választók megosztottak abban, milyen jelöltet szeretnének harcba küldeni Obamáva szemben. A korábban liberálisabb nézeteket valló Romney az állásteremtésre és a gazdaság rendbetételére helyezi a hangsúlyt, Gingrich azonban igyekszik maga mögé felsorakoztatni vallásos konzervatívokat is.

Forrás: AFP
Newt Gingrich

Az előválasztási küzdelem Florida államban folytatódik, ahol január 31-én tartják a szavazást. A teljes folyamat nyár elején ér véget, miután mind az ötven államban megtartják a szavazást, majd a párt augusztusi gyűlésén nevezik meg hivatalosan a jelöltet.

Gingrich győzelmi beszédében hosszan bírálta Barack Obamát, akit "ételjegy-elnök"-nek nevezett, utalva arra, hogy a gazdasági nehézségek miatt a korábbinál többen szorulnak segélyekre. Gingrich szerint a novemberi elnökválasztáson egyértelmű lesz a kérdés: az államtól való függés és a függetlenség között lehet majd választani.

Gingrich, a visszatérő

Newt Gingrich a kilencvenes években a képviselőház elnöke volt, ahol a republikánusok az ő vezetésével szereztek többséget. A politikus emlékezetes csatákat vívott az akkori demokrata elnökkel, Bill Clintonnal, majd 1999-ben távozott a képviselőházból, miután etikai vizsgálat indult ellene támogatási pénzek elszámolása miatt. Bár a közéletből nem tűnt el, és azóta is jelen volt könyvei, beszédei és interjúi révén, a mostani elnökválasztási kampány - és különösen ez a dél-karolinai győzelem - Gingrich nagy politikai visszatérését jelenti (pályájáról részletek ebben a cikkben).

Decemberben már volt néhány hét, amikor a felmérések szerint Gingrich támogatottsága volt a legnagyobb a republikánus indulók között, de aztán támogatóinak nagy része elpártolt tőle, miután riválisai össztűz alá vették, például rámutatva korábbi magánéleti problémáira (megcsalta második feleségét, az elsőt állítólag akkor hagyta el, amikor az épp rákkezelés alatt állt), és vitatható üzleti tevékenységére (busás tanácsadói díjat vett fel egy olyan állami cégtől, amelyet a mostani kampányban keményen támadott).

Forrás: AFP
Mitt Romney

A szombati szavazás előtt jelentősen leszűkült a mezőny, miután kiszállt Rick Perry texasi kormányzó és Jon Huntsman korábbi pekingi nagykövet. Így már csak négy politikus van versenyben: Gingrich mellett a legutóbbi, New Hampshire-i előválasztást megnyerő Mitt Romney, Rick Santorum volt szenátor és Ron Paul, a szövetségi képviselőház tagja.

Romney a legutóbbi, New Hampshire-i választást nagy fölénnyel nyerte meg, és utána úgy tűnt, hogy az egyébként is a legjobban felépített kampányszervezettel rendelkező politikus számára sima út vezet az elnökjelöltségig. Gingrich megerősödése azonban azt jelzi, a republikánus szavazók egy jelentős része továbbra sem fogadja el az egykori massachusetts-i kormányzót.

Mitt Romney problémái

Romney problémája az, hogy politikai pályája korábbi szakaszaiban jóval liberálisabb nézeteket képviselt, mint most, ezért sokan megkérdőjelezik hitelességét. Korábban támogatta például az abortuszhoz való jogot, most ellenzi. Régebben hitt abban, hogy az emberi tevékenység okozza a globális felmelegedést, most már kétségei vannak. Egykor megtagadta Ronald Reagan korábbi elnököt, ma legfőbb példaképének tartja.

A harmadik házasságában élő Gingrich sem tekinthető tökéletes jelöltnek a vallásos konzervatívok szemében, de Romney-nál kevésbé látványos kilengései voltak. A kampányát a héten befejező Rick Perry is azokkal a szavakkal buzdította a híveit Gingrich támogatására, hogy ő a "szívében igazi konzervatív".

Korábbi liberálisabb nézetei miatt régóta támadják Romney-t, aki számára azonban ettől függetlenül is rosszul alakultak a dolgok az utóbbi napokban. Kiderült például, hogy mégsem ő nyerte meg az előválasztások első, Iowa államban tartott fordulóját. A közvetlenül a január 3-ai szavazás után kihirdetett eredmény szerint Romney rendkívül szoros versenyben, mindössze nyolc szavazattal verte meg a keményvonalas konzervatív Rick Santorumot. A legújabb számítások azonban Santorumot hozták ki győztesnek 34 szavazatnyi különbséggel, igaz, az is kiderült, hogy több szavazókörből eltűntek a voksok.