Dél-Amerikában turnézik a szövetségeseket kereső iráni elnök

Vágólapra másolva!
Latin-Amerikába látogat az iráni elnök, hogy megerősítse szövetségét az USA-ellenes baloldali vezetőkkel- Máhmúd Ahmadinezsad Venezuelát, Kubát, Nicaraguát és Ecuadort járja be, hogy bebizonyítsa a világnak: Iránnak is vannak még barátai.
Vágólapra másolva!

Latin-amerikai körútra indult vasárnap Máhmúd Ahmadinezsad, a nemzetközileg egyre jobban elszigetelődő Irán államfője. A politikus négy latin-amerikai ország vezetőjét látogatja meg, hogy megmutassa a világnak: vannak még szövetségesei.

Ahmadinezsad először Hugo Chávez venezuelai elnökhöz utazik, majd Nicaraguában vesz részt az újraválasztott Daniel Ortega elnök beiktatási ceremóniáján. Nicaragua után Kubába, majd Ecuadorba megy, hogy ott is ápolja az USA-val ellenséges országok és Irán viszonyát.

Az iráni elnök már négyszer járt Venezuelában, a mostani látogatás jelentőségét ezért az adja, hogy az ország és az USA közötti feszültség végletekig fokozódott az utóbbi időben. Az iráni atomprogram miatt Irán ellen újabb szankciókat vezettek be, amelyek az iráni valuta elértéktelenedéséhez vezettek. Teherán ezért kénytelen egyre szorosabb kapcsolatokat kiépíteni a balos latin-amerikai vezetőkkel, hogy gazdaságilag és politikailag is szövetségesekre találjon az USA-val szemben.

"Ezek a kapcsolatok főleg a propagandáról szólnak, és főleg stratégiai és gazdasági előnyökkel járnak" - mondta Irán és Venezuela közeledéséről a Washington Postnak egy washingtoni szakértő. Suzanne Maloney szerint Ahmadinezsad útja azt jelzi, hogy mennyire fontos megmutatni otthon és a világban is: Iránnak még mindig vannak szövetségesei.

Egy iráni kormánylap vasárnap írta meg, hogy az ország urándúsításba kezdett egy új, mélyen a föld alá épített dúsító üzemben, ami tovább fokozhatja a feszültséget a térségben. Irán korábban az USA szankcióira válaszul azzal fenyegetőzött, hogy lezárja a Perzsa-öböl kijáratában található Hormuzi-szorost. A blokáddal megbénítanák az öböl olajexportjának nagy részét, amely az öbölmenti országokból a világ országaihoz eljut. Irán elleni szankciókra készül az ország atomprogramja miatt az EU is, így az országnak latin-amerikán kívül csak Kínában és a forrongó Szíriában maradtak komoly szövetségesei.