Gyűjtést indítanak Berlinben a Klubrádió javára

Vágólapra másolva!
A magyarországi változások előmozdításának támogatására, azon belül is a Klubrádió javára terveznek gyűjtést indítani Németországban élő magyar értelmiségiek. Az ötlet a magyarországi antiszemitizmusról, illetve a magyar politikai helyzetről szóló beszélgetésen vetődött fel.
Vágólapra másolva!

Antiszemitizmus Magyarországon - Mit lehet tenni? címmel tartottak pódiumbeszélgetést a magyarországi politikai helyzetről vasárnap a berlini Schaubühne színházban. Paul Lendvai magyar származású osztrák újságíró a beszélgetésen hangsúlyozta: Magyarországon megítélése szerint nincs politikai antiszemitizmus, a Jobbik előretörésével ugyanakkor szerinte olyan hangulat alakult ki, amelyben egyre inkább elfogadottá válik az antiszemitizmus nyelve.

Heller Ágnes filozófus arról beszélt, hogy Magyarországon több európai országgal ellentétben kizárólag jobboldali antiszemitizmusról lehet beszélni. Közölte: a Fidesz ugyan nem folytat nyíltan antiszemita politikát, de versenyben áll a szélsőjobbal, ezért átvesz tőle retorikai elemeket, amelyek között vannak olyanok, amelyekből "antiszemita következtetéseket lehet levonni".

Ivan Nagel magyar származású német színházi szakember azt hangsúlyozta, hogy Magyarországon jelenleg az antiszemitizmusnál sokkal veszélyesebb a romák és a melegek elleni gyűlölet. Hozzátette: az országban "robbanásveszélyes szélsőjobb agresszió" jelent meg, amely szembefordul mindennel, amit idegennek minősít.

A beszélgetés idővel elkanyarodott az eredeti témától, a szó a magyarországi politikai helyzetre terelődött.

Schiff András zongoraművész ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy a változásokhoz nem elég néhány értelmiségi, az utca támogatása is kell, az utóbbi időben pedig éppen ennek látszanak a jelei "élénk ellenzéki mozgalmak" formájában.

A közönség soraiban felvetődött, hogy gyűjtést kellene indítani a magyarországi változások előmozdításának támogatására, a rendezvényen kialakult közmegegyezés szerint az anyagi támogatás címzettje a Klubrádió lesz.

A kormánnyal szembeni kritikus hangvételű műsorairól ismert rádió a Médiahatóság december 20-i döntése alapján veszítette el fővárosi frekvenciáját. A döntés után több ezren demonstráltak az adó mellett, a Médiatanács pedig provokációnak minősítette a rádió pályázatát.

A rádió tavaly áprilisban, a parlamenti választás két fordulója között elnyerte ugyan a budapesti 92,9 MHz-es frekvenciát, amelyre 2009 végén írtak ki pályázatot, de ezt végül nem vehette használatba. Az adó műsorszolgáltatási szerződése 2011. február 11-én járt le, azóta ideiglenes engedéllyel működik.