Az utasokat szidja a felborult luxushajó tulajdonosa

Vágólapra másolva!
Igazi hősöknek nevezte a kollégáit a balesetet szenvedett luxushajó tulajdonosa, a Costa Cruises egyik vezetője, akit felháborított az, hogy a megmenekült utasok a mentést bírálták.
Vágólapra másolva!

Felháborítónak nevezte a Costa Cruises egyik vezetője, hogy a luxushajó balesete után a partra épségben kijutott utasok azt állították, senki sem mentette meg őket. Monica Bova az egyik olasz internetes oldalon nyilvánosságra hozott levelében azt írta, rengeteg értelmetlen nyilatkozatot olvasott és hallott a túlélőktől, akik szerinte inkább a szenzációt, mint a valós helyzetet próbálták bemutatni.

Monica Bova azt írta, igazi vészhelyzetben bármi megtörténhet. A Costa Cruises vezetője igazi hősöknek nevezte a kollégáit, és hangsúlyozta, hogy a közreműködésük nélkül senkit sem lehetett volna evakuálni. A levelére meglehetősen dühös reakciók érkeztek. Az egyik hozzászóló feleslegesnek és nevetségesnek nevezte a cégvezető állításait.

A kapitány a kihallgatásának jegyzőkönyve szerint elismerte, hogy túl közel került Giglio szigetének sziklás partjaihoz, és azt is, hogy nem értesítette időben a parti hatóságokat, majd amikor ezt végül megtette, áramszünetről beszélt, nem említve a hajón keletkezett léket. A La Repubblica című olasz lap szerint mindenkit ki lehetett volna menteni, ha a kapitány időben elrendeli a hajó elhagyását.

Mindeközben rövid szünet után folytatták a mentési munkálatokat az óceánjárón. Mivel szerdán néhány centimétert megmozdult az elsüllyedt luxushajó, átmenetileg felfüggesztették a keresést a búvárok. Húsz embert még mindig keresnek. A hajóbalesetnek eddig tizenegy halálos áldozata van.

A búvárok kisebb robbanószerkezeteket használnak, hogy lyukakat üssenek a hajótestbe, és felkutassák az eltűnteket. Egy holland különleges mentőalakulat pedig arra készül, hogy kipumpálja a mintegy 2300 tonna üzemanyagot a hajó 17 tartályából.