Karcsúbb és olcsóbb lesz az amerikai hadsereg

Vágólapra másolva!
Feladja két jelentős háború megvívásának a képességét az Egyesült Államok. Barack Obama amerikai elnök a Pentagonban beszélt az új amerikai védelmi stratégiáról, és hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok haderejének csökkentése mellett is megőrzi katonai fölényét a világon.
Vágólapra másolva!

Az amerikai haderőnek képesnek kell lennie megnyerni egy háborút, és eközben el kell tudnia rettenteni ellenfelét céljai megvalósításától egy másik konfliktusban. Ezt tartalmazza az Egyesült Államok új védelmi stratégiája, amelyet csütörtökön ismertetett a Pentagonban Barack Obama elnök és Leon Panetta védelmi miniszter.

Az amerikai haderő kisebb, de rugalmasabb lesz - jelentette ki a védelmi miniszter. Panetta szerint az amerikai haderő ennek ellenére is képes lesz bármely agresszor legyőzésére, de a védelmi stratégián a pénzügyi megszorításoktól függetlenül is változtatni kell.

Az új stratégia értelmében több ezer katonával csökken az amerikai hadsereg létszáma. A Pentagon a következő évtizedben 450 milliárd dollárral kevesebb pénzből gazdálkodhat.

A bejelentés elmozdulást jelent az elmúlt évtizedek amerikai védelmi doktrínájától, amelynek értelmében az Egyesült Államok haderejének képesnek kellett lennie két különböző hadszíntéren zajló háború egyidejű megvívására és megnyerésére.

A Pentagonban meghirdetett új védelmi stratégia értelmében az Egyesült Államok növeli katonai jelenlétét az ázsiai-csendes-óceáni térségben, és csökkenti Európában.

Az elnök szerint az új stratégiával véget vetnek a nagy katonai jelenlétet megkövetelő, nemzetépítő misszióknak, és a Pentagon ezentúl nagyobb hangsúlyt helyez a konvencionális, szárazföldi haderőre. Panetta szerint a változásoknak köszönhetően az amerikai hadsereg rugalmasabb, agilisabb lesz, és könnyebb lesz bevetni. Az új stratégia kidolgozásában Barack Obama elnök is aktívan részt vett - írja a BBC.