Az aprócska asszony és a nagyfejű sofőr a gyilkos szekta utolsó hírmondója

Aum Shinrikyo szekta, japán, gáztámadás, Shoko Asahara
Vágólapra másolva!
A világ egyik legrettegettebb szektavezérének testőre volt az a japán férfi, aki 17 év menekülés után adta fel magát egy tokiói rendőrőrsön szilveszter éjjel. Egykori ura Krisztusnak és Buddhának tartotta magát, híveit pedig titkos létesítményekben válogatott kínzásokkal készítette a világvégére. Már csak a szekta két tagja menekül: a nagyfejű sofőrt és az ismeretlen, pöttöm nőt egyaránt az 1995-ös tokiói ideggáztámadás miatt keresik.
Vágólapra másolva!

A tokiói rendőrség körözési toplistáját bő másfél évtizede három olyan ember vezeti, akik egy szekta tagjaiként vegyi fegyveres támadást hajtottak végre Japánban, embereket raboltak el és gyilkosságokhoz asszisztáltak. A két férfi és egy nő fényképét hirdető sárga poszterek bejárták egész Tokiót, de a lakosság segítségével nem sikerült elfogni őket. Hétfőre azonban a plakát közepén lévő férfi fotóját egy felirat váltotta fel, amelyen a rendőrség megköszönte az együttműködést: az egyik körözött ugyanis szilveszter éjjel besétált egy rendőrőrsre, és feladta magát.

A férfi, Makoto Hirata letartóztatása hatalmas újévi ajándék volt a japán rendőröknek, hiszen 17 éve keresték hiába. Hirata a rettegett Aum Sinrikjo szekta tagja volt, amely az 1990-es években közelgő világvégét jövendölt, embereket zsarolt, drogokkal manipulálta áltdozatait, hogy pénzt szerezzen, és kiugró tagjai közül pedig többet kivégzett. A szektára azután sújtott le a japán rendőrség, hogy tagjai 1995-ben ideggáz-támadást hajtottak végre a tokiói metróban. Az akcióban 13 ember meghalt, és több százan, egyes becslések szerint több ezren megsérültek.

A rendőrségre szilveszter éjjel besétáló Hirata az Asahi Shimbun japán napilap szerint a szekta vezérének, Soko Aszaharának a személyi testőre volt, és bár a metró elleni támadásban nem vett részt, több gyilkosságban is benne lehetett a keze. Elfogásával a szektából már csak ketten menekülnek, őket az ideggáztámadás miatt körözik. A többieket már vagy börtönre, vagy halálra ítélték a japán bíróságok.

Jógaórákból gyilkos szekta

Az Aum Sinrikjo szektát még 1984-ben alapította vezetője, Soko Aszahara (eredeti nevén Csizuo Macumoto), aki jógaoktatóként kezdett maga köré gyűjteni jómódú fiatalokat. A férfi a hinduizmus, a buddhizmus és a kereszténység elemeit ötvözte, és azt tanította, hogy hamarosan eljön az apokalipszis, az Egyesült Államok megtámadja Japánt, a kitörő harmadik világháborút pedig csak egy kiválasztott elit, az ő követői élhetik túl. A guru a legjobb egyetemek diákjaiból toborzott fiatal kutatókat, az állami egyházi támogatásokból, a szekta által működtetett gyárakból és vállalkozásokból, valamint híveinek kizsákmányolásából busás vagyont gyűjtött. A csúcson saját igazgatási szervet hoztak létre a szekta tudományos kutatásainak és oktatási rendszerének felügyeletére, a tagok védelmének szervezésére.

"Aszara kihasználta a spirituális vákumot, amelyet Japán gazdasági robbanása hagyott az emberekben" - írta róla 1999-ben Andrew Marshall, aki könyvben is feldolgozta a szekta történetét. "Karizmatikus apafiguraként azt ígérte, hogy tanítványainak természetfeletti képességeket adhat, megtanítja őket a repülésre és a gondolatolvasásra, a szuperhős-képregényeken felnőtt, elidegenedett japán fiatalok pedig hittek neki" - írta. A szektavezér egy idő után már azt állította magáról, hogy ő Krisztus, és ő testesíti meg Buddhát is: fénykorában több mint 10 ezer követője volt Japánban, és majdnem háromszor annyi Oroszországban.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Soko Aszahara (balra) valóságos birodalmat épített

A szekta azonban nem csak vallási tanokat terjesztett, de fegyverkezett is, hogy túlélje a guru által megjósolt apokalipszist. Saját fegyvereket próbáltak gyártani és Oroszországból is csempésztek, miközben a Fudzsi-hegy lábánál álló laboratóriumukban biológiai és vegyi fegyvereket készítettek. A szarin nevű ideggázzal az 1990-es években rendszeresen ölték meg a kínzások és szertartásoknak nevezett tortúrák miatt kiábrándult, kiugrani próbáló tagjaikat a hatóságok szerint. Később, amikor a rendőrség rajtaütött a laborokon, anthraxot és egyéb gyilkos vírusokat is találtak, és kiderült, hogy az emberek meggyilkolására óriási mikrohullámú sütőket is építettek.

A szekta bukását az okozta, hogy 1995-ben tagjai összehangolt szarintgáztámadást intéztek a tokiói metró ellen. A szekta több száz tagját tartóztatták le, és tavaly év végéig 13-at halálra is ítéltek, közük a vezetőt, Soko Aszaharát is. A szekta vezetőinek perei a fellebbezések miatt éveken át húzódtak, és bár mostanra mind jogerős, a halálos ítéletek közül még egyet sem hajtottak végre.

Feltámadó szekta

Bár Aszahara szektáját megfosztották egyházi státuszától, csődbe ment és elvesztette vagyonát, a japán törvények nem engedték meg a betiltását, és az 1990-es évek végén különös átalakuláson ment keresztül. Nevét, tanait megváltoztatta, és Aleph néven a mai napig tovább működik szigorú rendőri megfigyelés alatt: a korábbi áldozatoktól bocsánatot kért, és állítólag már nem végez semmilyen gyilkos vagy kegyetlen rituálét. A hivatalos adatok szerint ismét több mint 1000 tagja van, és terjedése gyakran vált ki tiltakozást azokon a környékeken, ahol tagjai ingatlant vásárolnak vagy propagandába kezdenek.


A magas férfi, aki lövésznek állt

A magát szilveszterkor feladó Makoto Hirata nem sok jóra számíthat a bíróságon, hiszen a gyanú szerint egy már halálra ítélt szektataggal együtt készített elő egy robbantást, majd bujkált együtt sokáig, és a nagyfőnök bizalmas is volt. A szektavezér, Aszahara azért választhatta testőrnek, mert Japánban magasnak számított (183 cm), és nagyon jól bánt a lőfegyverekkel - írta róla az Asahi Shimbun. A lap szerint 1982-ben, főiskolásként még lövészversenyen is részt vett, majd 1987-ben csatlakozott a szektához. Állítólag 1994-ben több szektataggal együtt Oroszországban is lövészeti kiképzésen vett részt.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Aszahara elit egyetemek tehetséges fiataljait gyűjtötte maga köré

A tokiói rendőrség honlapján "nagyon magas, egyenetlen fogsorú" emberként jellemzett férfit azzal gyanúsítják, hogy köze volt egy japán főrendőr meggyilkolásához 1995-ben, és őrszemként, valamint sofőrként részt vett egy másik férfi elrablásában is, akitől azt akarták megtudni, hogy hol rejtőzik a szekta egy kilépett tagja. A férfit beinjekciózták, hogy beszédre bírják, de belehalt a vallatásba. A gyanú szerint Hirata egy vallási vezető házánál is bombát helyezett el a tokiói metrótámadás előtti napon.

Hirata a rendőrségre úgy érkezett, hogy a börtönnapokra váltás fehérneműt, sampont és fésűt is hozott magával, és több tízezer jen készpénz volt nála. Amikor közölte az ügyeletes rendőrrel, hogy ő a férfi, akinek a képe az elmúlt években több mint 100 ezer körözési poszterről nézett vissza, japán lapok szerint a rendőr viccnek hitte a szavait, és elzavarta. Csak néhány száz méterrel odébb, egy kisebb rendőrőrsön ellenőrizték, hogy ujjlenyomata valóban egyezik a körözött férfivel, és ekkor vették őrizetbe: az eset azért is kínos, mert a férfi arcát nem változtatta meg plasztikai műtéttel, ma is úgy néz ki, mint a várost elborító plakátokon.

Hirata állítólag azt mondta, hogy már korábban fel akarta adni magát, mert tisztázni akarta magát a főrendőr meggyilkolásának vádja alól, amely mostanra elévült. A férfi azt mondta. a 2011-es katasztrófák, a japán cunami és a fukusimai erőmű leolvadása után látott szörnyűségek hatására gondolta újra helyzetét, és úgy döntött, hogy még év vége előtt abbahagyja a menekülést, és feladja magát A két másik szökésben lévő szektatagról viszont semmit nem mondott, és arról sem volt hajlandó beszélni, hogy hol élt a szökésben töltött évek alatt, és hogyan sikerült mindeddig elrejtőznie a hatóságok elől.

A nagyfejű sofőr és a pöttöm asszony

A Hirata elfogása után még szökésben lévő két gyanúsítottról nagyon keveset tudni. A tokiói rendőrség honlapján mindössze néhány fényképet és alapvető adatot közöl róluk, amelyekből még az sem derül ki, hogy pontosan milyen szerepük volt az ideggáztámadásban. A rendőrség csupán annyit tesz egyértelművé, hogy a metró elleni támadás miatt körözik őket.

A férfi, Kacuja Takahasi ma már 53 éves, és a rendőrségi fotókon hol szemüvegben, hol anélkül, hol bajusszal, hol borotvált arccal látható. A nyomozók szerint rövidlátó, különösen vastag szemöldöke és "nagyobbacska feje" van. A világhírű japán író, Murakami Haruki tokiói metrótámadásról írt könyve szerint (Underground - The Tokyo Gas Attack and the Japanese Psyche) Takahasi sofőrként vett részt a támadásban, ő szállította a metróhoz azt a támadót, aki az északkeleti Hibija-metróvonalon vetett be szaringázt.

Forrás: wipedia commons
Forrás: wipedia commons

Körözési plakát a szektatagokról: balról jobbra Hirata, Takahasi és Kikucsi

Takahasi társa intézte el a leggyorsabban a támadást az öt ideggázos támadópáros közül: egyetlen megálló alatt aktiválta az újságpapírba csavart szarin-kapszulákat a metrókocsiban, és leszállt a szerelvényről. Az utasok két megállóval később kezdtek rosszul lenni, de csak 4 megálló után evakuálták a metrót: a gáz addigra egy embert megölt, 532 pedig rosszul lett.

A nő, Naoko Kikucsi szerepéről jóval kevesebbet tudni, az interneten szinte semmilyen információ nincs róla azon kívül, hogy körözik. Nevét Murakami könyve sem említi, amely részletesen feldolgozta a támadásban részt vevő szektatagok szerepét. A rendőrségi plakátokról annyi derül ki, hogy a támadások idején még csak 24 éves volt, kifejezetten alacsony és két anyajegye is van. Az mégis valószínű, hogy fontos szerepe volt: a fejére kitűzött nyomravezetői díj ugyanis megegyezik másik két társának díjával. Mindegyikükért 2 millió jent (6,3 millió forint) ígérnek a hatóságok a kézrekerítőnek.