Atomrobbantásokat rendelhetett el korábban Kim Dzsong Un

Vágólapra másolva!
Az észak-koreai média pénteki jelentése szerint Kim Dzsong Un volt az elmúlt években az ország atomprogramjának a vezetője. Kim Dzsong Il legkisebb fia apja decemberi halála óta vezeti Észak-Koreát.
Vágólapra másolva!

Az ország korábbi kísérleti atomrobbantásainak elrendelőjeként nevezte meg Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt pénteken az Uriminzokkiri című hivatalos phenjani honlap. Az internetes oldal szerint Kim - aki apja, Kim Dzsong Il tavaly december 17-ei halála után vette át az ország és a hadsereg vezetését - egy kiemelkedő hadvezér minden kvalitásával rendelkezik, az atomkísérletek elrendelésével pedig "elrettentette" az ország ellenségeit. Észak-Korea 2006-ban és 2009-ben hajtott végre kísérleti atomrobbantást, a húszas éveiben járó Kim Dzsong Un azonban hivatalosan csak 2010 szeptemberében vált apja örökösjelöltjévé. Az írás szerint Kimnek szerepe volt egy 2009-es műholdindításban is, amely az Egyesült Államok szerint valójában ballisztikusrakéta-kísérlet volt.

Kimnek a nukleáris program vezetőjeként való megnevezése egyre épülő személyi kultusza újabb elemének tekinthető. Az északi média már apja halálát megelőzően megkezdte a Kim erényeit és hősi tetteit bemutató kampányát, december közepe óta pedig még buzgóbban dicséri a fiatal vezetőt. Habár korábban számos kétely merült fel az alkalmasságát illetően, magas rangú észak-koreai tisztviselők azt állítják, hogy Kim az utódlást megelőzően szorosan együtt dolgozott apjával katonai és gazdasági kérdésekben.

Phenjan korábban már jelezte, hogy továbbra is a Kim Dzsong Il által megfogalmazott, a hadsereg mindenekfelettiségét hirdető "szongun" politikáját fogja követni. Ennek részeként Kim Dzsong Un pénteken katonai egységeknél tett újabb látogatásokat.

Az atomprogram felemlegetésére az után került sor, hogy Észak-Korea egyre eltökéltebben törekszik a korábbi kísérletek miatt megszakadt hatoldalú tárgyalások újraindítására, amelyek során a szomszédos országok és az Egyesült Államok segélyeket ajánlottak fel a leszerelésért cserébe. Phenjan a múlt héten jelezte, hogy élelmiszer-szállítmányok fejében hajlandó felfüggeszteni urándúsítási programját.