Arab katonákkal vetne véget a szíriai vérontásnak a katari emír

Vágólapra másolva!
Először vetette fel egy arab vezető, hogy a szíriai vérengzésre katonai választ kellene adni. A katari emír szerint a helyzet megérett erre. Közben Aszád szíriai elnök amnesztiát hirdetett a rezsimje ellen felkelők egy részének, bár ez nem jelenti azt, hogy a 14 ezer bebörtönzött egytől egyig kiszabadul.
Vágólapra másolva!

"A jelenlegi a helyzetben ahhoz, hogy véget vessünk a vérontásnak, katonákat kellene küldeni Szíriába" - mondta szombaton az amerikai CBS csatornának Hamad bin Kalifa al-Tháni sejk, a katari emír. Ez az első alkalom, hogy egy arab vezető felveti a katonai beavatkozás lehetőségét Szíriában. Az országban annak ellenére folytatódik az állami erőszak, hogy az Arab Liga megfigyelői jelenleg is Szíriában tartózkodnak, élükön a katari miniszterelnökkel.

Tíz hónapja tart a felkelés Bassár el-Aszad elnök rezsimje ellen. A rendszer a tömegtüntetésekre fegyverrel reagált, és vérengzés vette kezdetét, amelynek eddig az ENSZ becslései szerint legalább ötezer áldozata volt. A világ államainak vezetői számtalan alkalommal szólítottak fel a civil lakosság gyilkolásának leállítására, eddig azonban nem jártak eredménnyel.

Ban Ki-mun ENSZ-főtitkár legutóbb például felszólította Aszadot, hogy "ne gyilkolja a saját népét", és hagyjon fel az erőszakos megoldással, amely nem vezet sehová. Aszad viszont egy múlt heti televíziós üzenetében ismét azzal vádolta meg a nagyhatalmakat, hogy megpróbálják destabilizálni az országát. Kilátásba helyezte, hogy az ellene forduló "terroristákra" "vasököllel" sújt le.

Ugyanakkor vasárnap az elnök amnesztiát hirdetett "a felkelők által az elmúlt tíz hónapban elkövetett bűnökre" - közölte a szíriai állami média a BBC szerint. Az amnesztia azokra vonatkozik, akik január elseje előtt feladták magukat, vagy leadták fegyvereiket, de amnesztiában részesülnek a békés tüntetők is. Az ENSZ becslései szerint 14 ezer ember ül börtönben jelenleg annak ellenére, hogy Aszad nem először jelent be amnesztiát.